
Consiliul parlamentar pentru Integrare Europeană are o nouă componenţă
Consiliul parlamentar pentru Integrare Europeană are o nouă componenţă. Modificările au fost aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în şedinţa de miercuri, 7 februarie.
Consiliul parlamentar pentru Integrare Europeană are o nouă componenţă. Modificările au fost aprobate de Biroul permanent al Parlamentului în şedinţa de miercuri, 7 februarie.
Igor Dodon consideră că Guvernul Filip a comis un act contrar voinţei poporului miercuri, 31 ianuarie, când a dat aviz pozitiv proiectului de modificare a Constituţiei, ce presupune includerea în Legea Supremă a sintagmei „integrare europeană” ca vector de dezvoltare al ţării. Preşedintele a calificat acest gest ca fiind o provocare, menită să divizeze şi mai mult societatea.
Proiectul de lege de modificare a Constituţiei prin introducerea sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană” va fi înregistrat în Parlament săptămâna aceasta. Anunţul a fost făcut luni, 11 decembrie, de către şeful Legislativului, Andrian Candu.
Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României va avea loc la Bucureşti, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Cea de a VI-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul României.
Principala sursă de alimentare a unionismului constituie ineficienţa guvernărilor de la Chişinău, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru IPN.
În contextul intensificării dezbaterilor politice privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, IPN a apelat la mai mulţi ambasadori ai statelor membre ale UE, acreditaţi la Chişinău, pentru a afla viziunile şi recomandările legate de această stare de lucruri, pornind de la experienţa propriilor ţări în drumul spre UE. Mai jos, un interviu cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.
Preşedintele PAS, Maia Sandu, a comentat miercuri, 30 noiembrie, vizita de lucru a premierului Filip la Bruxelles. Sandu califică această vizită ca fiind un duplicitară şi care ar mima integrarea europeană.
Consiliul Suprem de Apărare al României (CSAT) a aprobat la şedinţa de marţi, 29 noiembrie, un plan de acţiune pe termen mediu şi lung privind relaţia României cu Republica Moldova. Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că obiectivul strategic al ţării sale va fi sprijinirea Moldovei pe calea europeană.
România doreşte să fie parte a nucleului de integrare europeană, având mijloacele şi voinţa politică necesare pentru a aduce valoare adăugată în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, a afirmat premierul Dacian Cioloş, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu negociatorul şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier.
Uniunea Europeană, un proiect de integrare europeană născut pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, a suferit o respingere umilitoare din partea britanicilor - primul stat care părăseşte blocul, comentează AFP.
Nimic nu e chiar nou – şi cam totul are legătură cu totul. În noua ediţie FPR nu ne referim direct la mega-scandalul de moment #PanamaPapers, dar subiectul de copertă al redacţiei de la Washington – evitarea taxelor de către multinaţionale devenite apatride în acest scop – şi într-acolo duce.
Procesul de integrare europeană în Republica Moldova a falimentat graţie politicienilor de la guvernare din ultimii şapte ani, care sunt susţinuţi inclusiv de partenerii externi de dezvoltare, a declarat Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa APCE la Strasbourg, transmite IPN.
Membrii Consiliului parlamentar pentru integrare europeană vor participa la elaborarea unei strategii pentru integrarea R. Moldova în UE şi vor monitoriza activitatea şi prestaţia delegaţiilor parlamentare în forurile europene. Parlamentul a constituit Consiliul pentru Integrare Europeană pentru a asigura un mecanism de comunicare şi coordonare în acest proces şi de armonizare a legislaţiei naţionale cu legislaţia comunitară, transmite IPN.
Republica Moldova se afla într-o perioadă de tumult intern şi orbecăială după azimutul potrivit şi direcţia integrării europene şi euroasiatice. Abrodată direct de Federaţia Rusă cu propuneri de soluţie la separatismul nistrean şi deschiderea pieţei, Republica Moldova este şi pe punctul unor pertractări şi concesii inacceptabile.
Ambasada României în SUA a găzduit, pe 29 martie, alături de Eurasia Foundation, un dejun de lucru dedicat relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sub titulatura „Parcursul european al Republicii Moldova - provocări interne şi externe“.
Angajamentele Moldovei prevăzute în Acordul de Asociere cu UE au fost reconfirmate de către noul ministru de externe, Andrei Galbur, în cadrul vizitei sale de la Bruxelles, din 8 februarie 2016. Semnificaţia vizitei, dar şi mesajele transmise de Republica Moldova, pe de o parte, şi Republicii Moldova, pe de altă parte, au fost analizate de politologul Dionis Cenuşă, într-un articol de opinie pentru IPN.