Dionis Cenuşă: Forţele proruse câştigă dublu de pe urma competiţiei dintre integrarea europeană şi unionism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala sursă de alimentare a unionismului constituie ineficienţa guvernărilor de la Chişinău, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru IPN.

Deşi integrarea europeană oferă instrumentele necesare pentru a construi capacităţi instituţionale şi financiare noi sau suplimentare, pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale populaţiei, potenţialul acesteia este slab valorificat, este de părere politologul.

Dionis Cenuşă consideră că fiecare eşec al guvernărilor pro-europene avantajează forţele unioniste, dar nu numai.

Totodată, el accentuează că, sporirea unionismului serveşte ca stimulent pentru partidele pro-ruse, care în mod abil exploatează fobiile geopolitice ale publicului pentru a acumula capital electoral.

Competiţia dintre proiectul de integrare europeană ca şi stat independent, scrie Dionis Cenuşă, şi respectiv unionismul pro-european implică câştiguri politice duble pentru forţele pro-ruse. Pe de o partea, aceasta mobilizează categoriile sociale sensibile la demersuri geopolitice. Iar, pe de altă parte, acestea discreditează concomitent integrarea europeană şi unionismul, ambele fiind catalogate ca elemente destabilizatoare pentru statalitatea moldovenească şi valorile pe care aceasta este fondată (ortodoxia rusă, etc.).

Politologul reaminteşte că o turnură importantă reprezintă introducerea votului mixt în iulie 2017, care permite avansarea discrepanţelor geopolitice care fragilizează şi mai mult societatea divizată.

Una din consecinţele votului mixt ar putea fi expansiunea naţionalismului moldovenesc promovat de PSRM şi strâns conectat cu spaţiul geopolitic rusesc, menţionează Dionis Cenuşă.

În opinia lui, lista perdanţilor ar putea numără opoziţia extra-parlamentară pro-europeană, care deşi va ajunge în Parlament poate fi depunctată de polul unionist pro-european emergent.

Democraţii aflaţi la guvernare sunt acei care vor să instrumenteze circumstanţele politice, inclusiv cele legate de fortificarea unioniştilor pro-europeni, pentru a-şi asigura o intrare confortabilă în viitorul legislativ, concluzionează politologul.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite