Ursula von der Leyen îi cheamă la unitate pe liderii bosniaci pentru a apropia țara de aderarea la UE

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a chemat vineri pe liderii bosniaci să lucreze împreună pentru a aduce ţara mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană, după ce organismul executiv al blocului comunitar a recomandat să i se acorde statutul de candidat la UE.

Ursula von der Leyena făcut un apel la liderii bosniaci să lucreze împreună FOTO Profimedia
Ursula von der Leyena făcut un apel la liderii bosniaci să lucreze împreună FOTO Profimedia

Bosnia a cerut să se alăture UE în 2016, dar liderii ei etnici rivali nu au făcut aproape nimic pentru a începe reformele stabilite ca necesare pentru progresul pe calea către aderare, potrivit Reuters.

Von der Leyen le-a cerut liderilor să se unească pentru a transforma Bosnia, unde aproape trei sferturi din populaţie sprijină aderarea la UE, "într-o ţară a viselor tinerilor".

"Uşa Uniunii Europene este deschisă, vă rugăm să profitaţi de ocazie şi să folosiţi această invitaţie, iar acum depinde de dumneavoastră", le-a declarat ea politicienilor şi activiştilor societăţii civile în timpul unei vizite la Sarajevo, parte a unui turneu în ţările din Balcanii de Vest.

Comisia a recomandat în această lună acordarea statului de candidat Bosniei, care trebuie să-şi consolideze democraţia şi să facă alţi paşi.

În ultimul an, ţara balcanică a îndurat cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războiului din anii 1990, cu dispute legate de politicile secesioniste ale liderului sârb bosniac Milorad Dodik şi între bosniaci şi croaţi asupra regulilor alegerilor.

Consiliul UE urmează să voteze asupra statutului candidaturii ei în decembrie, chiar dacă analiştii se îndoiesc că Bosnia va fi capabilă să abordeze reformele necesare până atunci, mai ales că noi guverne nu au fost încă formate după alegerile din 2 octombrie.

Von der Leyen a spus că Bosnia va primi 70 de milioane de euro din pachetul de securitate energetică de 500 de milioane de euro al UE pentru Balcanii de Vest, ca sprijin imediat pentru familiile şi firmele vulnerabile.

Ea a inaugurat un tunel pe o autostradă paneuropeană la a cărei finanţare UE a contribuit în timpul construcţiei cu granturi de 542 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite