SUA fac apel la Belgrad şi Priștina să reducă tensiunile în nordul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel joi la liderii kosovari şi sârbi să reducă tensiunile care, a avertizat el, le pun în pericol aspiraţiile la integrare europeană.

Secretarul de stat american Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken

"Facem apel la guvernele din Kosovo şi Serbia să ia măsuri imediate în vederea unei dezescaladări a tensiunilor", a declarat Blinken la finalul unei reuniuni ministeriale a NATO la Oslo, scrie Agerpres.

"Susţinem procesul de integrare euroatlantică a Kosovo şi a Serbiei dar escaladarea actuală împiedică eforturile de a merge în acest sens (...)", a adăugat el.

Tensiuni între manifestanţii minorităţii sârbe şi forţa NATO staţionată în zonă au izbucnit weekendul trecut în nordul Kosovo.

Aceste violenţe s-au soldat cu circa 30 de răniţi în rândul militarilor internaţionali şi cu 15 răniţi în rândul protestatarilor sârbi care, cu susţinerea Belgradului, refuză să recunoască autoritatea guvernului de la Pristina asupra fostei provincii sârbe.

SUA au criticat Kosovo după decizia prim-ministrul Albin Kurti de a instala primari albanezi aleşi pe fondul unei participări minime la vot în localităţi în care scrutinul a fost boicotat de majoritatea sârbă.

"Am fost foarte clari în privinţa preocupărilor noastre privind anumite acţiuni recente. Am transmis acest lucru direct liderilor implicaţi, inclusiv premierului Kurti", a precizat Blinken.

Acesta a avertizat împotriva "acţiunilor unilaterale" din partea celor două tabere, în contextul în care Serbia şi-a plasat armata în alertă.

"Dacă una sau cealaltă dintre cele două ţări ia măsuri care fac (aspiraţiile europene) mai ipotetice, asta nu va servi interesele populaţiei lor", a apreciat şeful diplomaţiei americane.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite