Primul cutremur detectat pe planeta Marte

Primul cutremur detectat pe planeta Marte

Seismometrul de pe sonda marţiană InSight Foto NASA JPL-Caltech

NASA a dezvăluit primul semnal seismic de pe planeta Marte - o înregistrare istorică, relatează Euronews. Un cutremur pe Marte a fost înregistrat la 6 aprilie de sonda Misiunii Insight, care a aterizat în noiembrie pe Planeta Roşie.

La bordul sondei se află seismograful francez Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), conceput de Centrul Naţional francez de Studii Spaţiale (CNES, agenţia spaţială franceză), cu scopul de a ”asculta bătăile inimii lui Marte”.

În decembrie, sonda Insight a permis auzirea sunetul vântului care bate pe îndepărtata planetă. Însă această nouă înregistrare prezintă caracteristici care ”corespund profilului seismelor de la suprafaţa lunară”, a anunţat marţi CNES într-un comunicat.

SEISMOLOGIE MARŢIANĂ

”Evenimentul «Sol 128» (a 128-a zi marţiană) detectat de SEIS este primul cutremur marţian a cărui origine ar proveni din interiorul planetei - spre deosebire de o mişcare cauzată de vânt”, se arată încomunicat.

Spre deosebire de Terra, cutremurele pe Marte nu sunt legate de tectonica plăcilor, ci pot fi cauzate de căderi sau fracturi ale scoarţei planetei.

Semnalul înregistrat este prea slab pentru a furniza date utile despre structura interioară a lui Marte - care este misiunea lui SEIS. Însă seismograful îşi va continua colectarea de date, în vederea unei mai bune înţelegeri a formării planetelor telurice.

Bruce Banerdt, conducătorul ştiinţific din cadrul NASA al misiunii Insight, consideră că ”acest prim seism dechide calea unei noi discipline - seismologia marţiană”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările