GALERIE FOTO Care sunt animalele pe care nu le vom mai vedea pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul are o rată de extincţie mai mare decât oricând, depăşită doar de momentul extincţiei dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani. Care sunt totuşi animalele care sunt în pericol să dispară cât de curând?

Oamenii de ştiinţă au descoperit că speciile dispar de 1.000 de ori mai rapid decât ritmul natural. Practic, pierdem aproximativ 200 de specii pe an. 15% din mamifere şi 11% din păsări sunt pe lista animalelor cu risc de dispariţie, scrie „Business Insider“.

Jurnaliştii de la „Business Insider“ au realizat o listă cu 21 de animale care ar putea să dispară cât de curând. 

Tigrul Bengalez este ameninţat de vânătorii care-l urmăresc pentru pielea sa şi pentru alte părţi ale coprului. De asemenea, tigrii au pierdut mult din habitat din cauza mutărilor umane, iar pe viitor ar putea afectăţi de creşterea nivelului mării, din cauza încălzirii globale. Populaţia de tigrii bengalezi a ajuns la 2.500. 

urangutan

Urangutanii. Şi-au pierdut mult din habitatul natural din cauza defrişărilor şi transformarea zonelor în unele propice agriculturii. De asemenea, există o fragmentare cauzată de apariţia şoselelor. În ultimii 75 de ani, populaţia de urangutani de Sumatra a scăzut cu 80%, iar urangutanul de Borneo este şi el în declin: jumătate din populaţie a dispărut în ultimii 50 de ani.

Ursul polar. Principala ameninţare este cauzată de încălzirea globală: urşii nu mai au destulă gheaţă, iar ei se bazează pe aceasta. Altfel, suprafeţele pe care trăiesc s-au transformat extensiv în apă. În 45 de ani, populaţia a scăzut cu 30%, iar unii estimează că ursul polar va dispărea în 100 de ani. 

Gorila vestică. Ameninţată de braconaj, realizat pentru piele şi de boli ca Ebola. Populaţia va fi redusă cu 80% în următorii 66 de ani. 

Balena cu cocoaşă. Numărul lor a crescut de când a fost impus un moratoriu pentru vânarea acestora, dar există încă ameninţări cauzate de plasele de pescuit din oceane, poluarea fonică şi coliziunile cu navele. În 1966, în momentul depunerii moratoriului, 90% din populaţie dispăruse. 

Sifaka. Îşi pierde habitatul din cauza defrişărilor ilegale şi specia este vizată şi de vânători. Sifaka este un tip al familiei de lemuri, iar în 2008 se estima că mai există 250 de exemplare mature în sălbăticie. 

Leul african. Una dintre marile ameninţări la adresa leilor sunt omorurile făcute pentru protecţia oamenilor şi animalelor domestice, practica obişnuită fiind punerea de otravă în carcase de animale moarte. Populaţia a suferit un declin de 30% în ultimii 20 de ani. 

Ursul Grizzly american. Ameninţările sunt aşezările umane şi conflictele dintre ei. Urşii sunt ameninţat în valea Jumbo din British Columbia de planurile pentru dezvoltarea unui resort de schi. Ursul Grizzly a fost adăugat din nou pe lista speciilor ameninţate în 2009. 

galapagos

Ţestoasa de Galapagos. Până de curând au fost ameninţate de vânatul comercial şi de colecţionari. Astăzi, unul dintre cele mai bătrâne animale este ameninţat de prădători. În secolul XIX, specia a suferit un declin. 15.000 de ţestoase au fost luate de către 105 de nave din zonă. 

Rinocerul. Cea mai mare problemă este vânatul pentru piele şi pentru corn. Acesta din urmă este marfă de contrabandă pe piaţa neagră pentru scopuri medicinale şi ornamentale. Populaţia de rinoceri a scăzut cu 98% din 1960. De exemplu, în 2008 mai erau doar 50 de masculi maturi între speciile javaneze, iar populaţia din Sumatra a scăzut cu 80% în ultimii 60 de ani, adică în doar trei generaţii. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite