Explicaţiile unui fizician privind tragedia de la Beirut. Cum ajunge să explodeze îngrăşământul chimic nitrat de amoniu VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Fizicianul Cristian Presură (49 de ani) a explicat, într-un video publicat pe canalul său de YouTube, cum a fost posibilă explozia de la Beirut, care a rănit peste 4000 de persoane.

Prestigiosul fizician român Cristian Presură a oferit explicaţii pe înţelesul tuturor privind exploziile puternice ce au avut loc marţi în capitala Libanului, una în apropierea portului maritim din Beirut.

Pentru moment, au fost raportate cel puţin 137 de victime şi peste 5.000 de persoane au fost rănite. Probabil numărul deceselor va creşte, pe măsură ce pompierii caută sub dărâmături.

Mai bine de 300.000 de persoane au rămas fără locuinţe, iar guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, estimează pierderile materiale la 10-15 miliarde de dolari. 

Guvernul a declarat stare de urgenţă în Beirut, pentru o perioadă de două săptămâni.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză. 

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie“, declara premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Fizicianul Cristian Presură a explicat în videoul de mai jos cum a fost posibiă explozia îngrăşământului chimic.

„Tragic. nu există alte cuvinte. Peste 100 de decese şi peste 4000 de persoane rănite. Cel mai probabil din cauza unor neglijenţe. Deşi poate fi şi altceva la mijloc. Ce s-a întâmplat? În depozitul de la Beirut au stat stocate timp de şase ani 2750 de tone de nitrat de amoniu, cunoscut şi ca azotat de amoniu. El este un îngrăşământ chimic folosit în agricultură. Fără invenţia lui, pământul ar fi putut hrăni doar câteva miliarde de oameni (...)“. 

Explicaţiile aici:

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite