Evoluţia a modificat mâinile oamenilor pentru a se putea bate cu pumnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâinile oamenilor au evoluat în forma actuală pentru a lovi cu pumnii, nu doar pentru a asigura dexteritatea necesară supravieţuirii, conform unui studiu recent.

Agresivitata naturală a oamenilor ne-a modelat mâinile, şi nu doar nevoia de a vâna, pescui sau construi adăposturi. Mâinile care au creat opere de artă sunt perfecţionate de-a lungul evoluţiei omului şi pentru violenţă, conform studiului  efectuat de biologii de la Universitatea din Utah.

În comparaţie cu maimuţele, oamenii au palmele şi degetele mai scurte, iar degetul mare, opozabil, este mai dezvoltat şi flexibil. Experţii au considerat că aceste caracteristici au evoluat astfel pentru a le permite oamenilor preistorici să folosească instrumente. Noile dovezi aduse de studiu argumentează însă ipoteza că violenţa a influenţat, de asemenea, evoluţia mâinilor omului.

Mâinile au evoluat astfel încât să poată încleşta pumnul

Mâinile au evoluat prin selecţie naturală pentru astfel încât să se poată strânge în forma pumnului, pentru a putea aplica lovituri eficient, susţine studiul. „Rolul pe care l-a jucat agresivitatea în evoluţia noastră nu a fost estimat adecvat”, a spus profesorul David Carrier de la Universitatea din Utah, citat de „The Telegraph”.

Deşi ideea poate să nu fie una foarte plăcută pentru modul de abordare. Totuşi, în comparaţie cu celelalte mamifere, maimuţele de talie mare constituie un grup destul de agresiv, având un stil de viaţă cu multe lupte şi violenţe. În această categorie intră şi oamenii „Suntem etalonul pentru violenţă”, a spus biologul.

Dezbaterea naturii agresive a omului este una veche de secole. Anatomia noastră deţine dovezi în acest sens, conform studiului. „Dacă putem înţelege pentru ce acţiuni ne-a pregătit evoluţia, vom avea o imagine mai clară a ce am fost la începuturi, şi dacă agresivitatea este o caracteristică reprezentativă”, a explicat biologul.

Mâinile, „construite” pentru dexteritate şi violenţă 

pumni

Studiul recent nu contrazice faptul că mâinile au evoluat în forma deţinută de noi azi pentru a asigura o cât mai bună dexteritate. Dar „proporţiile mâinilor ne permit să le încleştăm în pumn, protejând astfel oasele delicate ale degetelor, muşchii şi ligamentele în timpul luptei cu pumnii”, a adăugat David Carrier.

Pe măsură ce omul preistoric evolua, cei care puteau lovi cu pumnul aveau avantajul de a aplica lovituri mai dure fără să se rănească ei înşişi. Această caracteristică i-a făcut mai bine „echipaţi” să lupte pentru o parteneră, deci le-a crescut şansele de a se reproduce.

Istoria timpurie a oamenilor a fost una violentă; se băteau pentru mâncare, apă, pământ, adăpost pentru ei şi familii, dar şi din motive de mândrie, pentru a-şi apăra reputaţia sau din răzbunare.

Testarea ipotezei: avantajele loviturilor cu pumnul

Cei doi autori ai studiului au testat avantajele loviturii cu pumnii într-o altercaţie. În primul experiment, au testat dacă într-adevăr oamenii pot lovi mai tare cu pumnul decât ţinând palmele în alt fel.  Cei 10 voluntari, toţi având experienţă în arte marţiale sau box, au lovit un sac de box cu toată forţa.

Fiecare dintre ei a lovit sacul în şase feluri diferite, fiecare metodă aplicată de trei ori: cu pumnul lansat de deasupra capului, apoi cu palmele;  din lateral, împins şi lovit cu palmele, cu pumnii plecând de la piept. Deşi se aşteptau ca lovitura directă cu pumnul să fie cea mai puternică, cercetătorii au observat că forţa de lovire era aceeaşi, indiferent dacă sacul fusese lovit cu palma sau cu pumnul.

Totuşi, pumnul „livrează” sacului aceeaşi forţă într-o treime a suprafeţei de care au nevoie palma şi degetele. Forţa maximă aplicată în raport cu suprafaţa a fost de 1,7 – 3 ori mai mare în lovitura cu pumnul.

Următoarele experimenteau testat dacă pumnul consolidează lovitura şi protejează mâna în timpul loviturii. Conform măsurătorilor, pumnul uman reduce flexarea degetelor şi le dublează forţa loviturii pumnului.

„În momentul în care strămoşii noştri au coborât din copaci, selecţia naturală pentru căţărare a dispărut, deci selecţia pentru manipulare a devenit dominantă, iar de aici a început să se modifice forma mâinilor”, concluzionează cercetătorii.

Măinile cu proporţii similare cu ale noastre au apărut în acelaşi timp în care oamenii preistorici au început să meargă biped, în urmă cu cinci milioane de ani. Studiul a fost publicat în „Journal of Experimental Biology”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite