China: Misiunea de lansare a navei spaţiale „Tianzhou II”, pentru aprovizionarea viitoarei staţii spaţiale, efectuată cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea de lansare a navei spaţiale „Tianzhou II”  Foto: Captură video Youtube
Misiunea de lansare a navei spaţiale „Tianzhou II”  Foto: Captură video Youtube

China a lansat sâmbătă cu succes un vehicul spaţial automat de tip cargo către un modul orbital, în a doua dintr-o serie de misiune necesară pentru a finaliza prima staţie spaţială permanentă.

Vehiculul spaţial cargo Tianzhou-2 a fost lansat cu o rachetă propulsoare Y3 Long March-7 de la baza de lansare Wenchang, situată pe insula Hainan din sudul Chinei, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Cunoscută în engleză sub abrevierea CSS ("Chinese Space Station"), iar în chineză sub denumirea Tiangong ("Palat Celest"), staţia spaţială va fi similară, după finalizarea construcţiei, cu fostul avanpost ruso-sovietic "Mir" (1986-2001).

Specialiştii preconizează că viitoarea staţie spaţială chineză va avea o durată de viaţă cuprinsă între 10 şi 15 ani. 

Staţia spaţială formată din trei module va rivaliza cu singura construcţie de acest tip aflată în prezent în funcţiune, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care este susţinută de ţări precum Statele Unite, Rusia şi Japonia. Chinei i s-a interzis participarea la proiectul ISS de către Statele Unite, notează Reuters. 

Directorul Agenţiei spaţiale chineze pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), Hao Chun, a declarat recent pentru postul public de televiziune CCTV că asamblarea staţiei va dura în total doi ani. Staţia ar trebui, aşadar, să fie finalizată în 2023, nu în 2022, aşa cum era prevăzut iniţial.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite