Dreamhack Bucureşti 2013: interviu cu „Zombilau“, jucător profesionist de League of Legends

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin-Alexandru Pârjol este cunoscut în comunitatea League of Legends (LoL) drept „Zombilau“. El este doar unul dintre numeroşii jucători profesionişti ce vor concura în cadrul evenimentului Dreamhack Bucureşti.

Weekendul acesta, Bucureştul se transformă în epicentrul mondial al sporturilor electronice. În jur de 10.000 de spectatori îi vor putea urmări pe cei mai cunoscuţi jucători de Starcraft, Counter Strike şi League of Legends care concurează pentru premii de peste 50.000 de dolari. 

„Adevărul“ a stat de vorbă cu câţiva tineri români recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pentru performanţele lor în materie de gaming. „Zombilau“ are 22 de ani şi se clasează constant în top 3 în turneele de LoL organizate în România de PGL (Professional Gamers League), ESL (Electronic Sports League) şi ACL (Arena Cyber League).  Anul acesta, echipa lui (neXt) a ocupat locul trei în cadrul competiţiei Playexpo Bulgaria.

Punem la bătaie 10 invitaţii la Dreamhack. Avem un concurs pe pagina de Facebook Tech Adevărul

Care a fost primul joc jucat de tine?

Zombilau: Primul joc l-am jucat când aveam 6 sau 7 ani. MagicLines se chema, dăca îmi aduc bine aminte. Era un joc pentru copii, dar eram fericit când se juca şi tatal meu cu mine şi aveam un scor mai bun decât el.

Când ai obţinut statutul de pro-gamer (n.red. – jucător profesionist) şi cât ţi-a luat?

Z: Statutul de pro-gamer îl obţii atunci când din jocul pe care-l practici reuşeşti să scoţi ceva venit. În cazul meu, a fost pe la jumătatea anului 2012, când am reuşit să ajung în finala turneului de lansare al clientului de League of Legends în limba română, de la Bucureşti. De acolo am început subţire, cu câte 20 de euro pe săptămână. Pot să zic că mi-a luat puţin mai mult de un an să ajung la performanţele minime de a fi numit pro-gamer.

Cât de mult te antrenezi pentru competiţii şi în ce constă antrenamentul?

Z: Jocul în sine, cel puţin din punctul meu de vedere şi al echipei mele, a ajuns la un nivel în care trebuie să exersezi jocul individual foarte mult, nu neapărat la nivel de echipă. La nivel de echipă antrenamentul este minim, deoarece fiecare din noi ştie ce să facă în momentul în care eşti în avantaj sau în dezavantaj, dar la nivel individual, dacî ar fi să fac o medie, aş zice că în jur de 10 ore pe zi ne antrenăm fiecare.

image

Sunt multe voci care spun că sporturile electronice nu sunt, de fapt, sporturi. Ce părere ai despre acest lucru?

Z: Sunt de acord într-o anumită masură. Sporturile electronice nu sunt la fel ca sporturile tradiţionale. Sporturile tradiţionale pun accent foarte mare pe condiţia fizică şi pe depăşirea limitelor corpului tău. Pe de altă parte, în sporturile electronice accentul se pune pe inteligenţă, timpul de reacţie sau reflexe, pe inovaţie sau creativitate, lucruri ce se găsesc şi în celelalte sporturi, de altfel. League of Legends este un joc de şah avansat în care contează dexteritatea şi jocul în echipa. Lumea nu este pregătită total de o schimbare atât de dramatică a noţiunii de „sport“ , însă generaţiile noastre de „gameri“ încet, dar sigur, vor înlocui (sau măcar vor ajunge la acelaşi statut cu) restul sporturilor. Deja este o audienţă şi o popularitate extrem de mare în rândul persoanelor până în 30 de ani a „eSports”-urilor. Sunt încrezător că noi suntem printre pionerii acestui domeniu şi de aici încolo este loc doar de mai bine. Sunt deja exemple: în Coreea, sporturile electronice sunt la fel de importante precum fotbalul în Brazilia, iar în Statele Unite deja se acorda vize de muncă pentru jucătorii profesionişti de League of Legends.

Noi, în acest moment, facem un pariu cu viaţa noastră. Ori dăm lovitura şi câstigăm suficent de mulţi bani încât să ne asigurăm viitorul, ori vom ajunge undeva…foarte urât

Ce rezulte crezi că vei obţine la această ediţie a Dreamhack Bucureşti?

Z: Am căzut cu echipe extrem de populare, echipe pe care le cunoaştem şi pot spune că suntem la un nivel apropiat cu echipele acelea. Totul depinde de momentum, de forma din acele zile, emoţii, odihnă şi de starea psihică generală. Dacă prindem două zile bune, cred că avem şanse să câştigăm turneul. Pe de altă parte, e posibil să se întâmple şi opusul şi să luăm bătaie chiar din prima rundă. Este destul de strâns turneul şi orice se poate întâmplă.

Îţi poţi câştiga exitenţa din jocuri video?

Z: E o întrebare destul de complicată. Cu banii pe care-i câştig, aş putea să trăiesc într-o ţară dezvoltată, precum Germania sau Statele Unite? Nu. Pot să trăiesc în România, cu aceiaşi bani? Cu siguranţă. Însă dacă eşti de talie mondială, această problemă dispare. Premiile ajung la milioane de dolari, nu la câteva sute de euro . Problema apare în momentul în care, ca la orice sport, va trebui să te retragi din simplul fapt că nu mai dai randament. Atunci ce faci? Noi sperăm ca eSports se vor dezvolta atât de mult încât se va rezolva această problemă foarte importantă. Pentru că noi, în acest moment, facem un pariu cu viaţa noastră. Ori dăm lovitura şi câstigăm suficent de mulţi bani încât să ne asigurăm viitorul, ori vom ajunge undeva…foarte urât.

Ce sistem foloseşti pentru gaming şi cât ai investit în el?

Z: Pot să zic doar că întregul meu sistem ajunge undeva pe la 700 de euro, incluzând partea de hardware şi perifericele . Nu sunt pasionat să am cele mai noi lucruri de pe piaţă şi folosesc doar îmi crează comfort şi condiţiile decente de a juca.

image

Ce părere ai despre ochelarii de realitate virtuală? Crezi că ar putea face parte din viitorul gamingului?

Z: Aş putea vedea gamingul evoluând în direcţia aceasta. Însă, cum am zis, după părerea mea, tot PC-urile vor ramane cel puţin încă cinci ani, dacă nu chiar zece, „la modă”. Peste 15, 20 de ani, cine ştie, de ce nu?

Se spune că dispozitivele portabile, precum smartphone-urile şi tabletele, vor ajunge, în cele din urmă, să înlocuiască consolele de jocuri şi PC-urile. Crezi că aşa va fi?

Z: Sunt sută la sută sigur ca tot PC-urile sunt viitorul gamingului. Nu văd pro-gamingul să ajungă aici. Poţi să joci jocuri pe smartphone-uri şi tablete, dar nu vei da niciodată randamentul pe care îl dai pe un PC.

Care sunt hobby-urile tale şi ce faci în timpul liber?

Z: Cu cât te dedici mai mult acestui domeniu, cu atât restul hobby-urilor dispar. În ultimele luni mă mulţumesc dacă mai reuşesc să ascult muzică cu 30 de minute înainte să mă culc, sau să văd un episod dntr-un serial.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite