Cum te fereşti de trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj avertizează cătoţi cei care consumă carne de porc sau de vânat neexaminată trichineloscopic se expun riscului de a se îmbolnăvit grav.

Avertismentul vine în condiţiile în care ne aflăm în plin sezon al tăierii porcilor, când, din neglijenţă ori din neştiinţă, majoritatea celor care îşi alimentează în acest mod congelatoarele omit să treacă pe la examenul trichineloscopic. Potrivit DSP, consumatorii ne carne neexaminată se expun, astfel, riscului de ingera, odată cu carnea respectivă, un vierme nematod, Trichinella spiralis, coţinut în carnea de porc, în principal, dar şi în cea de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs) sub formă la larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă exista şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Principalele simptome sunt tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Boala nu se transmite de la om la om.

Specialiştii DSP recomandă populaţiei să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să renunţe la obiceiuri culinare riscante, precum consumul de carne sau preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic (pregătită "în sânge".

"Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele", avertizează reprezentanţii DSP, recomandând persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic.
 

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite