Una dintre cele mai frumoase biserici neogotice din România îşi deschide uşile credincioşilor, după 10 ani de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ”Sf Constantin şi Elena” Mălăieşti
Biserica ”Sf Constantin şi Elena” Mălăieşti

Biserica monument istoric ”Sf. Constantin şi Elena” din Mălăieşti (Vaslui) va fi sfinţită astăzi, în cadrul unei ample procesiuni religioase, la care sunt asteptaţi peste o mie de credincioşi.

Ministerul Culturii a reuşit salvarea din ruine a uneia dintre cele mai frumoase biserici neogotice din România, după zece ani de restaurare. După recepţia lucrării, astăzi va avea loc slujba de sfinţire a bisericii, ce va fi săvârşită de presfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor şi un sobor de preoţi.

Biserica, având hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Sfânta Muceniţă  Aglaie” a fost ctitorită între anii 1884-1885 de către Constantin Corbu - comandor al Coroanei României şi soţia sa, Aglae,  născută Botez.

Lăcaşul de cult a fost înzestrat de ctitori cu numeroase obiecte de cult şi icoane argintate, precum si cu o suprafată de 24 hectare de pamânt, pentru întreţinere şi reparaţii ulterioare.

Biserica a fost sfinţită de P.S. Silvestru Bălănescu, Episcopul Huşilor în anul 1885, după cum reiese din actul de sfintire iniţial.

SFINTIRE BISERICA MALAIESTI

Lucrările de consolidare, restaurare şi amenajare s-au desfăsurat între anii 2006-2016 şi au fost executate de o societate de profil din  Suceava, în conformitate cu proiectul tehnic executat de arhitectul Alexandra Chiliman Juvara (soţia lui Adrian Chiliman, primarul sectorului 1 Bucureşti) nepoata boierului Constantin Corbu, ctitorul bisericii.

Grav afectată de cutremure, biserica a fost închisă în anii 90, iar din 2006 a fost inclusă în programul naţional de restaurare.

Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" face parte din patrimoniul naţional, fiind monument istoric din clasa valorică A. Lucrările de restuarare, derulate prin Ministerul Culturii, au început în 2006 şi ar fi trebuit să se finalizeze în doi ani de zile.

Lipsa fondurilor a făcut ca derularea lucrărilor să se întindă pe zece ani de zile, fiind încheiate abia în această lună. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite