Judecătorii au decretat secretizarea dosarului de şantaj sexual al fostului episcop de Huşi: „Vizează viaţa intimă a persoanei“
0Dosarul privind santajarea fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, se va judeca la Tribunalul Vaslui în şedinţă secretă. Decizia a fost luată miercuri, 1 noiembrie, de judecători. După întronizarea unui nou episcop la Huşi, Corneliu Bârlădeanu a plecat în străinătate.
Hotărârea ca procesul în care Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Cornel Onilă, are calitate de persoană vătămată, să se judece în şedinţă secretă a fost luată la solicitarea avocatului fostului episcop.
”Vă solicităm să declaraţi şedinţa nepublică, până la sfârşitul cercetării judecătoreşti. Facem această solicitare având în vedere calitatea persoanei şi faptul că sunt aspecte care vizează viaţa intimă a persoanei vătămate. Vor fi audiaţi martori care vor da declaraţii, în care vor apărea şi aspecte ce ţin de viaţa intimă a persoanei vătămate”,a solicitat avocatul Liviu Bran, apărătorul fostului episcop.
Solicitarea a fost însuşită şi de procurorul de şedinţă, reprezentantul DNA, însă nu şi de avocaţii preoţilor acuzaţi că l-au şantajat pe fostul episcop cu filmuleţe compromiţătoare pentru a obţine funcţii şi bani.
”În momentul de faţă nu se mai poate vorbi de o calitate a persoanei vătămate, având în vedere că aceasta nu mai ocupă funcţia de episcop. Apreciem că este în interesul opiniei publice ca această cercetare judecătorească să se desfăşoare în şedinţă publică”, a precizat avocata Oana Iovu, apărătoarea preotului Gheorghe Damian.
Preşedintele completului de judecată a admis, însă, solicitarea avocatului fostului episcop şi a dispus ca procesul în acest caz să se desfăşoare cu uşile închise.
Cutremurul provocat de episcopul de Huşi în BOR
Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit la jumătatea lunii iunie anul curent. Pe fondul unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a imaginilor compromiţătoare, fostul episcop Corneliu a mers la DNA şi a denunţat trei dintre preoţii care îl şantajau. Prelatul s-a plâns procurorilor că respectivii clerici îi solicitau funcţii şi bani. Decizia de a depune plângere la DNA fără a-şi informa superiorii, a atras critici, Corneliu Bârlădeanu fiind acuzat că a încălcat cutumele bisericeşti.
După arestarea la domiciliu a celor trei preoţi acuzaţi de şantaj, la scurt timp în presa tabloidă a fost publicat unul dintre cele opt filmuleţe ridicate de procurorii DNA în urma percheziţiilor. Imaginile înfăţişau doi bărbaţi în sutană în ipostaze intime, unul dintre ei având fizionomia şi vocea asemenea episcopului Corneliu. Celălalt bărbat a fost indicat de mai multe persoane ca fiind un fost elev de seminar, în prezent preot.
Înregistrarea ar fi fost realizată în timp ce seminaristul era elev în clasa XI-a şi ar fi fost realizată de acesta chiar în scop de şantaj. Fostul coleg de cameră al seminaristului, fosta pedagogă a seminarului Teologic, precum şi mai mulţi preoţi au afirmat că în interiorul Seminarului Teologic din Huşi presupusa relaţie dintre Corneliu Bârlădeanu şi seminaristul din filmare era de notorietate, iar respectivul elev nu ar fi fost singurul care ar fi ajuns în dormitorul prelatului.
După vizionarea imaginilor necenzurat, atât reprezentanţii Patriarhiei Române, cât şi cei ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, au concluzionat că monahul Corneliu Bârlădeanu pare a fi unul dintre protagoniştii filmării. Abia după publicarea materialului video, Mitropolia Moldovei a dispus oprirea de la slujire a episcopului de Huşi.
În urma şedinţei Sinodului BOR de la jumătatea lunii august, la presiunile superiorilor, Corneliu Bârlădeanu şi-a anunţat retragerea din funcţie.
Mai puteţi citi: