Premieră medicală la Timişoara. Obezitatea, tratată personalizat în urma unor teste genetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme medicale la nivel mondial FOTO Arhivă
Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme medicale la nivel mondial FOTO Arhivă

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a obţinut o finanţare  europeană de aproape două milioane de euro pentru realizarea unui proiect care vizează aplicarea unor tratamente personalizate persoanelor afectate de obezitate, în funcţie de genomul fiecărei persoane.

„Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice in obezitate”, este denumirea proiectului realizat, în premieră naţională, la Timişoara. Directorul de proiect este Mihai Niculescu, un român stabilit în Statele Unite ale Americii. Mihai Niculescu, care este unul dintre puţinii cercetători de la nivel mondial specializaţi în nutrigenetică, susţine că proiectul de la Timişoara poate fi chiar o premieră mondială.

Studiu realizat de Universitatea de Medicină din Timişoara vizează 600 de pacienţi (copii, femei şi bărbaţi) care suferă de obezitate şi ia tratament împotriva colesterolului. „Există două faze ale studiului. În prima fază identificăm aceste variaţii genetice, facem un scor genetic, iar în a doua fază aceşti pacienţi vor fi trataţi cu aceste alimente dietetice şi vom vedea dacă pe baza scorului nostru genetic, acest tratament este benefic”, a explicat directorul de proiect.

Potrivit lui Mihai Niculescu, alimentele dietetice sunt alimente care au rol terapeutic în cantităţi pe care nu le poţi atinge printr-o alimentaţie normală. Cercetătorul român stabilit în SUA a mai spus că dozajul în suplimentele alimentare şi alimente dietetice este aceea că alimentele dietetice sunt făcute cu exactitatea cu care faci un medicament. „Noi sperăm ca la sfârşitul acestui proiect să implementăm comercial un astfel de aliment dietetic care va fi accesibil la un preţ mult mai mic decât un medicament”, a explicat Mihai Niculescu. Proiectul Uinversităţii de Medicină se derulează pe o perioadă de trei ani. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite