PORTRET: Maria Bodo este „mama” pianiştilor timişoreni
0Profesoara a intrat în învăţământ la începutul anilor ’70 şi a iniţiat în tainele pianului sute de tineri din Timişoara şi nu numai. Elevii săi au câştigat de-a lungul timpului sute de premii la concursuri de profil în ţară şi în străinătate.
Muzica este o parte importantă a familiei fostei directoare de la Liceul „Ion Vidu”, care acum predă pian la Facultatea de Muzică. „De cum am învăţat să merg, am învăţat şi să cânt la pian. Toată familia mea a iubit foarte mult muzica şi fiecare cânta la ceva, mătuşa la pian, tata la vioară. După ce am venit pe lume, probabil ca să-mi insufle dragostea pentru muzică, îmi cânta la pian până adormeam, din forte până în pianissimo. În fiecare zi, luni de-a rândul”, a povestit Maria Bodo.
Periplu prin ţară
„Când am început să umblu, m-am dus direct la pian. Nu am început aşa cum fac toţi copii mici, lovind cu degetele toată claviatura, ci luam câte un sunet pe rând, iar apoi încercam să reproduc câte o linie melodică”, şi-a amintit profesoara. Cum în acea perioadă nu exista o asemenea instituţie în Timişoara, Maria Bodo a făcut Conservatorul la Cluj. „Am început să învăţ pianul, încă înainte să merg la grădiniţă, mi-a plăcut foarte mult. Apoi am ajuns la Liceul de muzică. După clasa a XII-a am făcut Conservatorul la Cluj, pentru că pe atunci nu era în Timişoara. Puteam să rămân la Cluj sau să merg la Bucureşti, dar am venit înapoi acasă, pentru că ţineam foarte mult la familie”, a spus muziciana timişoreană.
Sfaturi pentru părinţi
„Am preluat chiar catedra fostei mele profesoare de pian din liceu. Încet-încet au început să apară şi rezultatele, iar de prin 1973 sau ’74 am început să merg la concursuri cu elevii, iar de atunci am fost în fiecare an, fără excepţie. Am început cu unul, apoi doi elevi, dar am mers şi cu cinci”, a explicat Maria Bodo, care are doctoratul obţinut la Iaşi.Conferenţiarul universitar are o carieră bogată, cu elevi care acum fac muzică pe tot mapamondul. „Am elevi în toate colţurile lumii, SUA, Germania, Italia, Solvacia, Suedia. Dintre toţi elevii pe care i-am avut începând cu anii ’70, cred că doar trei sau patru s-au orientat spre alte domenii, restul au rămas la muzică, într-un fel sau altul”, a spus profesoara.
„Dacă părinţii văd că cel mic are aptitudini muzicale, este bine să-l aducă la şcoală cât mai devreme posibil. La Liceul de muzică, de exemplu, se primesc copii de la 6 ani. Un copil format într-o şcoală de muzică are un psihic total diferit faţă de ceilalţi. Acel copil cu totul altfel judecă, altfel învaţă. Învăţând un instrument devine mult mai conştient de ceea ce face, mult mai răspunzător, iar atenţia se dezvoltă foarte mult”, este de părere Maria Bodo.
Întrebări şi răspunsuri
De ce este nevoie pentru a ajunge un pianist performant?
Se munceşte mult pentru a ajunge la performanţe. Contează şi fizicul, şi psihicul, şi intelectul, şi fantezia, şi talentul. Poţi face pianist şi dintr-un copil care, să zicem, nu are toate calităţile astea. Dacă are ritm şi e deştept, pentru că e foarte important intelectul, munca îl poate duce sus. Însă cine are talent poate ajunge şi mai sus, asta nu se poate mima, imita sau înlocui.
Îi aduc părinţii pe cei mici să înveţe muzică?
Lumea este interesată să-şi dea copii la o şcoală de muzică şi este foarte bine că ei înţeleg că celor mici le este utilă această educaţie. Chiar dacă nu ajung mari pianişti sau instrumentişti, se crează un public avizat, poate copiii lor vor deveni instrumentişti. Nu este un timp pierdut.
Ce-i place
„Îmi place munca aceasta şi o fac cu mare drag. Dau importanţă actului de a învăţa, pentru că orice copil merită acest lucru, această atenţie”, a mărturisit Maria Bodo.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că, în ziua de azi, munca tinerilor care trec prin această şcoală este mult prea puţin apreciată. Este o muncă titanică să ajungi să fii performant în domeniu”, a explicat profesoara.
Profil
Născută. 21 aprilie 1947, Timişoara.
Educaţie. Conservatorul la Cluj, doctorat.
Experienţă. De 38 de ani profesoară de pian.
Familie. Căsătorită.