Legenda Casei H din Timișoara, unul din cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din țară

0
Publicat:

Casa H este un imobil din Timișoara, unicat în România, unul din cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din țară. După ce a câștigat numeroase premii de arhitectură și i-a cucerit pe vizitatorii care i-au trecut pragul, casa a ajuns și vedetă de film.

Andrei Herczeg înconjurat de lucrări de artă FOTO Andrei Herczeg
Andrei Herczeg înconjurat de lucrări de artă FOTO Andrei Herczeg


Documentarul “Legenda Casei H” marchează debutul unui proiect amplu intitulat „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, în care scriitoarea Adriana Babeţi și echipa ei explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului.  

“Legenda Casei H” dezvăluie povestea unei case unice din Timișoara, unul din cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale din România. 

Chestia cea mai tare este că această casă nu poate fi descrisă. Toți care au văzut-o au spus wow, ah, oh...numai exclamații, fără să poată spună unde intră, unde coboară, ce vede. Nici filmul nu poate să o cuprindă în tot spectacolul pe care această casă o descrie. E o casă unicat. Îi sunt foarte recunoscătoare acestei case. Nu e numai o educație estetică, de arhitectură, e și o educație care are în vedere o dimensiune adânc umană. Despre cum o construcție te poate salva, cum să faci o echipă”, a spus Adriana Babeți. 

Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly
Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly

„Casa e povestea refacerii mele după un accident de mașină”

Casa H, imobilul unicat din Timișoara a fost comandată și aparține familiei Herczeg. Delia și Andrei Herczeg au început proiectul în 1997 și lucrările au durat trei ani, fără să se gândească la faptul că arhitectura casei va ajunge în expoziții și va fi premiată nu o dată. 

Casa are însă și o poveste mai puțin fericită. Andrei Herczeg, care deja avea o afacere în domeniul construcțiilor, a suferit un grav accident de mașină. În urma fracturării coloanei, Andrei Herczeg a rămas paralizat, iar medicii i-au dat șanse mici de supraviețuire. Refacerea lui se leagă, însă, de acei ani de construcție a casei.  

Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly
Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly

Îi place să creadă că implicarea și munca la această casă l-au ținut în viață.   

Casa e povestea refacerii mele după un accident de mașină. Ne-am dedicat acei ani realizării casei, pentru că nu puteam să fac altceva pe linie profesională. Încurajați și îndrumați de arhitectul Radu Mihăilescu, am reușit să facem o operă de referință pentru arhitectură. Nu știam atunci că facem asta. Efectiv am făcut-o din pasiune. E o casă familială, normală, dar cu detalii elaborate și bine făcute. Casa a fost foarte promovată de arhitectul Șerban Sturza, la vremea aceea. A fost plimbată la expoziții, a fost la Bienala de Arhitectură de la București unde a luat marele premiu, a fost la o serie de saloane de arhitectură, a fost expusă la Veneția, la Salonic, la New York. A devenit o casă celebră”, a spus Andrei Herczeg. 

Andrei Herczeg în Casa H FOTO arhivă personală
Andrei Herczeg în Casa H FOTO arhivă personală

„Este o casă făcută de un geniu al arhitecturii românești” 

Deși e greu de încadrat într-un concept de arhitectură, iar vizitatorilor le este dificil să explice cum arată casă, l-am rugat pe Andrei Herczeg să mai dezvăluie câteva din secretele care fac Casa H specială.   

Specială este dedicarea cu care am făcut casa, începând cu arhitectul, noi, familia, muncitorii care au lucrat. Este o casă făcută de un geniu al arhitecturii românești. Noi am respectat detaliile pe care el le-a propus. E greu de definit imobilul. E o casă care curge, se întrerupe ici-colo, când te învârți prin casă nu mai ști să ieși din ea. Are și subsol, undeva e mai jos, undeva e mai sus, are și mansardă, nu e o linie foarte clară”, a adăugat Andrei Herczeg. 

Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly
Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly

„A fost o provocare” 

“Vinovat” de proiectul Casei H este arhitectul Radu Mihăilescu, cel care a semnat și proiectul Iulius Mall-ul din Calea Aradului, dar și cel care a creat și conceptul centrului comercial și de birouri Palas Iași. La acea vreme, anii 90, Casa H era de-abia a doua casă de locuit din portofoliul lui Mihăilescu. 

În niciun caz nu m-am gândit la început că va deveni vedetă această casă. Și pe mine mă surprinde faptul că e viabilă și după 25 de ani. S-a născut din colaborarea cu familia Herczeg, care a fost foarte permisivă. Am avut norocul cu un beneficiar foarte deschis, dispus să riște. A fost o provocare și în niciun caz nu a fost un experiment de dragul experimentului”, a declarat Radu Mihăilescu. 

Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly
Casa H FOTO Felix Goldstein și Josef Kiraly

Totul a început de la o casă existentă 

Casa H are o arhitectură contemporană, dar nu poate fi inclusă într-un stil anume. Toată povestea a început de la o casă veche, tipică periferiei timișorene, construită exclusiv la parter, cu două camere mari la stradă și funcțiuni servante spre curte. Casa era nelocuită de câțiva ani, fiind folosită ca atelier de croitorie. 

Am plecat de la o casă obișnuită existentă care avea două camere la stradă și o bucătărie. Era clar că grădina era ancora proiectului. Am păstrat casa de la stradă și extinderea am făcut-o în partea din spate. Extinderea se referea la o cameră de zi, o bucătărie, un garaj dublu, dormitor, baie. Din casa existentă am realizat o bibliotecă, iar la mansardă am amenajat o cameră a copilului. Practic este o casă care are două dormitoare principale, o cameră de oaspeți, o bibliotecă și living”, a explicat arhitectul Radu Mihăilescu. 

Vechea casă vs noua fațadă FOTO Cristian Blidariu
Vechea casă vs noua fațadă FOTO Cristian Blidariu


Casa H e o casă de locuit, dar este și o veritabilă galerie de artă.

Cine este Andrei Herczeg 

Andrei Herczeg (62 de ani) a absolvit liceul C.D.Loga din Timișoara (1979), și Facultatea de Electronică si Telecomunicații din Timișoara (1985). A lucrat ca inginer în service de electronică industrială, iar prima inițiativă privată a avut-o în 1990: o fabrică de bere. Din 1991 și până azi activează în domeniul construcțiilor și materialelor de construcții, având și o fabrică de betoane în Timișoara.  

Dezbatere după prezentarea filmului FOTO UVT
Dezbatere după prezentarea filmului FOTO UVT


În 2009, a deschis Enoteca de Savoya, o afacere creată din pasiunea pentru vin.

Andrei Herczeg este unul din cei mai importanți mecena din Timișoara. 

Următorul film din ciclul „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, gândit de scriitoarea Adriana Babeţi, are ca temă istoria cafelei și cafenelelor din oraș, de la 1560 până astăzi. Documentarul este aproape gata și va aduce multe surprize. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite