Fabrica de bere din Timişoara, care datează din 1718, şi-a deschis pentru prima dată porţile publicului
0Peste 600 de timişoreni au vizitat în week-end Fabrica de Bere Timişoreana. A fost pentru prima dată în istoria fabricii fondate la 1718 când consumatorii au fost invitaţi să parcurgă un tur complet.
Maestrul Berar i-a însoţit pe vizitatori într-o într-o călătorie fascinantă prin istoria de aproape 300 de ani a berii Timişoreana. Fabrica este încărcată la tot pasul cu dovezi ale tradiţiei acestei beri. Fiecare tur a durat în jur de o oră, timp în care timişorenii au avut ocazia să afle pe lângă istoria fabricii şi tainele preparării berii Timişoreana.
„În clădirea în care se află acum birourile, a fost odată Vama de Vest a Cetăţi. Imaginaţi-vă ce vânzoleală se întâmpla aici: sus, la etaj, oamenii îşi făceau actele pentru vamă, iar jos, la parter, poposeau la o halbă de bere proaspătă. Era numai bună să le potolească setea şi să le dea avânt de drum pe mai departe”, a spus Maestrul Berar.
În interiorul fabricii, la începutul secolului trecut, existau şine de tren pe care circulau vagoanele pline cu butoaie de bere. Astăzi în curte se poate vedea Muchi, locomotiva care ducea vagoanele în cetatea Timişoarei şi la gară, dar şi urme din linia ferată ce trecea direct prin curtea fabricii.
Vizitatorii au putut admira echipamentele utilizate acum sute de ani la fabricarea berii, dar şi clădirile cu însemnătate istorică pentru fabrică, cum ar fi: clădirea fierberii, o premieră la nivel naţional, fiind a doua secţie semi automatizată din lume la vremea sa (1962) sau fabrica de gheaţă, menţionată într-un anuar în Statele Unite în anul 1924.
La acest eveniment au venit sute de timişoreni, dar şi oameni din Braşov, Constanţa sau Bucureşti. Au fost însă şi turiştilor străini, acest lucru fiind o dovada că fabrica reprezintă deja un punct de atracţie turistică importantă a oraşului.