Alba-neagra nu ţine cont de vize sau de dreptul la muncă în UK. De ce ne este ruşine să fim turişti în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de timişoreni a filmat, în Londra, romi care înşelau englezi în plină stradă. Asociaţiile care luptă împotriva discriminării romilor spun că actele ilegale nu ar trebui asociate cu o etnie.

În timp ce autorităţile nu mai ies din disputele lungi şi costisitoare despre brand-ul de ţară, conaţionalii noştri exportă, rapid şi eficient, imaginea de şmecher a românului în marile capitale europene. Mai mulţi turişti din Timişoara au fost zilele trecute la Londra unde au întâlnit câţiva romi, care au plecat peste graniţă pentru a câştiga bani.



În apropierea simbolurilor britanice, ţiganii atrăgeau turiştii, dar şi localnicii la un concurs „inedit”: alba-neagra. Imaginile în care românii practică jocul de noroc ilegal alba-neagră în plină stradă, la Londra, au fost postate pe Youtube, iar comentariile negative nu au întârziat să apară.

Păreri contradictorii



„Am apucat să filmez modul în care erau atraşi credulii în joc. Cineva câştiga mai multe ture la rând, iar atunci când se strângea o sumă mai mare de bani, brusc toţi jucătorii pierdeau. Culmea, nu se învăţau minte şi continuau să parieze în speranţa că o să recupereze banii pierduţi.

image
image

Citiţi şi:

Milano: Ţiganii au câştigat procesul cu autorităţile pentru casele sociale

Sarkozy şi ţiganii români au împărţit Spania în două tabere

Ţiganii nu s-au sfiit să spună că sunt români. Cum să mai ai curaj să scoţi capul din ţară când peste tot dai de ei”, se întreabă Dan Todor, unul dintre cei care au avut ocazia să vadă metoda prin care ţiganii câştigau bani. Şi elitele Timişoarei resimt aceste lovituri de imagine. „Toate aceste întâmplări sunt o urmare a faptului că nu există o atitudine coerentă de pedepsire a ilegalităţilor, indiferent de culoarea pielii sau de etnie. Are efect negativ asupra imaginii noastre de ţară şi de individ, indiferent că suntem intelectuali sau muncitori. Lumea se bazează pe generalizări şi nu ai cum să combaţi acest lucru”, e de părere scriitorul Daniel Vighi.



Modul în care funcţionează afacerea românilor este explicată de un timişorean plecat peste graniţă. „Ţiganii nu stau doar lânga Big Ben, ei sunt şi prin alte parcuri. Umblă în grupuri de 10-15 persoane, femei şi bărbaţi. Unii stau de şase, restul îl ajută pe «crupier» să îi cureţe de bani pe fraierii englezi. Dacă apare garda, cel din «pază» dă imediat telefon sau bip, iar băieţii strâng şi dispar”, a scris userul „londonezul” pe timisoara.adevarul.ro. O părere diferită o au cei care luptă împotriva discriminării. „Etnicizarea unor acte antisociale e o formă de discriminare.  Nu avem certitudinea că acele persoane ar fi de etnie romă şi considerăm că e tot un prejudiciu de imagine ce se aduce romilor. Fiecare cetăţean român e un purtător de imagine”, a declarat Leonard Bebi, preşedintele Asociaţiei Parudimos din Timişoara.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite