Poetul Spiridon Popescu, sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani. Va fi Cetățean de Onoare

0
Publicat:

Poetul Spiridon Popescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români, a fost sărbătorit, duminică, 4 septembrie, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, la împlinirea vârstei de 70 ani.

Spiridon Popescu, propus pentru titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Tg. Jiu FOTO Alin Ion
Spiridon Popescu, propus pentru titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Tg. Jiu FOTO Alin Ion

Iani Gârbaciu, organizatorul evenimentului, a anunțat că inițiativa decernării titlului de „Cetățean de Onoare“ a ajuns la Primăria Târgu Jiu: „Inițiativa care a ajuns la Primăria Târgu Jiu este ca anul acesta, la împlinirea vârstei de 70 de ani, poetul Spiridon Popescu să primească titlul de „Cetățean de Onoare“ al municipiului Târgu Jiu“.

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Coica, a precizat că urmează să se stabilească o ședință festivă în cadrul căreia propunerea să se supună aprobării și să fie înmânată distincția. 

Folkistul Dan Vană a fost prezent la aniversarea poetului Foto: Viorel Surdoiu
Folkistul Dan Vană a fost prezent la aniversarea poetului Foto: Viorel Surdoiu

Peste 120 de prieteni au fost prezenți în sala teatrului din Târgu Jiu. Spiridon Popescu a primit mai multe distincții din partea Consiliului Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și alte instituții de cultură.

„Dovadă de bun gust și de responsabilitate față de cultura română“ 

De asemenea, o serie de personalități ale culturii române au transmis mesaje cu ocazia aniversării.

Foto: Viorel Surdoiu
Foto: Viorel Surdoiu

Criticul literar Alex. Ștefănescu a transmis un mesaj în care a arătat că Spiridon Popescu este unui dintre cei mai talentați poeți români, iar conferirea distincției de Cetățean de Onoare este o dovadă de apreciere față de cultură:

„Îi place să se joace cu inimile noastre, ale cititorilor, făcându-ne să râdem sau să plângem, să gândim sau să-l visăm. Așa se explică și spectaculosul succes al poeziei «Doamne dacă-mi ești prieten», care ne impresionează de fiecare dată până la lacrimi de fiecare dată. (...) Starea sănătății nu îmi permite să fiu prezent alături de d-voastră. Spiridon Popescu este unul dintre puținii poeți de azi pe care-i citesc din plăcere, nu din obligație profesională. Nu există astăzi la noi un poet mai inventiv decât Spiridon Popescu, Când citim începutul unui poem de-al său, nu putem să prevedem cum se va încheia. Finalul este mereu neașteptat, dând un sens nou, emoționant întregii construcții de cuvinte. (...) Un oraș care-i conferă titlul de Cetățean de Onoare dovadă de bun gust și de responsabilitate față de cultura română. Mă bucur că unui scriitor de valoare i se recunoaște valoarea“.

Au mai transmis mesaje renumiții actori Florin Piersic și Horațiu Mălăele.

De asemenea, folkiștii Dan Vană și Ovidiu Mihăilescu au venit special pentru a-l felicita pe Spiridon Popescu și pentru a cânta câteva dintre piesele pe versurile sale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite