Avertismentul unui IT-ist premiat: „Hackerii vor fi folosiți la alegerile din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antreprenorul Mădălin Staniu (38), din municipiul Târgu Jiu, a primit „Premiul de Excelență pentru Leadership și Viziune în Antreprenoriat” la gala „Împreună protejăm România“, în cadrul căreia a mai fost premiat, printre alții și Ion Țiriac.

Mădălin Staniu a fost premiat la gala „Împreună protejăm România“ Foto: Arhivă personală
Mădălin Staniu a fost premiat la gala „Împreună protejăm România“ Foto: Arhivă personală

Gala a avut loc la Palatul Regal din București, iar premiile au fost oferite „celor care, prin inițiativele și acțiunile lor, au contribuit în mod semnificativ la transformările pozitive din societatea noastră...“, potrivit organizatorilor.

Mădălin Staniu este din Gorj și a absolvit Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, la profilul Matematică-Informatică, după care a urmat Politehnica București, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

„Fusesem admis și la Universitatea București, la Facultatea de Matematică, cu media 9,73, și eram al șaptelea admis. Am decis să urmez Automatica și Calculatoare, pentru că s-a potrivit mai bine profilului meu, unde mă vedeam în privința carierei“, explică Mădălin alegerea sa.

Mădălin Staniu este un antreprenor ambițios Foto: Arhivă personală
Mădălin Staniu este un antreprenor ambițios Foto: Arhivă personală

În anul II de facultate, Mădălin Staniu a început să lucreze ca programator într-o firmă de dezvoltare software în care și-a desfășurat activitatea opt ani de zile, până în anul 2014, după care a urmat drumul antreprenoriatului.

Mi-am deschis o firmă care activează în domeniul dezvoltării software și securității cibernetice. În anul 2017, partener în această firmă a venit fratele meu, Ionuț Staniu. El este cel care conduce divizia de securitate cibernetică din companie. Este cu patru ani mai mic decât mine“, a relatat Mădălin.

Ionuț Staniu este unul dintre cei care au pus bazele departamentului de «information security» dintr-o importantă bancă din România.

Diploma primită de Mădălin Staniu FOTO Arhiva personală
Diploma primită de Mădălin Staniu FOTO Arhiva personală

Premiul pe care l-am primit este un efort comun al companiei noastre, unde eu și fratele meu tragem la aceeași căruță. Premiul a fost acordat în cadrul Galei «Un singur gând, România», cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române“, a precizat Mădălin.

A lucrat pentru instituții ale Consiliului Europei

Cea mai mare parte a proiectelor sunt derulate pentru clienți din străinătate. „Lucrăm foarte mult cu parteneri din străinătate. Am investit în multe proiecte de dezvoltare“, a spus Mădălin.

Printre clienții companiei celor doi frați din Târgu Jiu se numără companii importante din domeniul industriei auto, produselor lactate sau din domeniul energiei sau telecomunicațiilor.

Am făcut proiecte pentru Rogers Cup și Tenis Canada. Avem proiecte în Marea Britanie pentru instituții financiare, pe zonă de inteligență artificială. Ne-am construit o echipă de 14 oameni, care lucrăm la proiectele pe care le avem în desfășurare“, a adăugat antreprenorul premiat.

Unul dintre cele mai complexe proiecte puse în aplicare a fost derulat la o importantă companie de produse lactate.

Am dezvoltat tot ce înseamnă aplicația care ține sub control procesul tratabilitate în producția de iaurt, de când intră laptele cu cisterna în fabrică și când iaurtul este împachetat de roboți. urmărim procesul de tratabilitate, rețetarul și spunem ce ingrediente trebuie să conțină și ce cantități, astfel încât iaurtul să fie exact cum scrie pe etichetă.

Pe zona publică, am lucrat cu un partener pentru diferite instituții ale Consiliului Europei și am implementat soluții de «public infrastructure», adică criptări și decriptări de informații între persoanele autorizate“, a explicat Mădălin Staniu.

Se va apela la hackeri în campaniile electorale

Informaticianul a spus despre atacurile unor hackeri care au avut loc de curând la o serie de instituții, printre care și Camera Deputaților, că angajații trebuie să fie pregătiți pentru astfel de situații. 

„A fost un atac tipic de ransomware. Acest ransomware, dacă nu ești pregătit și vigilent în ceea ce privește sistemele pe care le ai în ograda ta, poate să afecteze activitatea unei structuri. Sunt atât de multe atacuri de acest fel care pleacă de la greșelile oamenilor. Trebuie să ai un nivel de maturitate în zona de securitate cibernetică astfel încât toți acești oameni care lucrează în instituția respectivă să știe ce înseamnă igiena cibernetică și să învețe cum arată un e-mail de phishing“, spune Mădălin Staniu.

Sunt mecanisme care pot fi cumpărate pe «darkweb» 

Mădălin Staniu spune că se va apela la hackeri în campaniile electorale din acest an.

Cei care au interes vor face tot posibilul să se folosească de trucuri astfel încât să genereze puțină vibrație în preajma alegerilor. Nu știu dacă partidele politice sau alte organisme vor face asemenea demersuri în mediul online. Sunt hackeri care oferă diferite metode de a influența opinia publică. Se cumpără ca și când se cumpără un abonament de telefon. Sunt mecanisme care pot fi cumpărate pe «darkwear» cu sume începând de la câteva sute de dolari ca să ai acces la câteva mii de «boți» pentru a influența mase oameni sau pentru a crește postările cuiva pe Facebook“, avertizează el.

„Vom încerca să deschidem birouri în Dubai și Singapore“

Specialistul în domeniul IT a spus pentru Adevărul că firma își va extinde activitatea în alte țări.

„Încercăm să ne extinde. Este al doilea al an în care participăm la conferințe în Dubai, unde fratele meu a fost speacker, și la cea mai mare conferință de tehnologie din Singapore, unde am vorbit eu pe domenii de securitate cibernetică. Vizăm obținerea de finanțări pentru un produs intern pe zona de cyber. Ne concentrăm mult pe zona de atragere de investiții. Obiectivul nostru este să ne dublăm numărul de clienți în România“, explică Mădălin Staniu.

Acesta a mărturisit că modificările de taxe și impozite au afectat compania și a fost nevoit să majoreze prețurile serviciile oferite. Cu toate acestea, firma lui Mădălin Staniu va continua să activeze în România. „Nu vom pleca din România. Vom încerca să deschidem birouri în Dubai și Singapore, deoarece avem mulți clienți din acest zone“, spune antreprenorul premiat.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite