GALERIE FOTO Construcţie cu rol militar, descoperită la Curtea Domnească din Târgovişte, în urma unor săpături arheologice
0
Un colectiv de arheologi şi studenţi de la universităţile din Târgovişte şi Bucureşti au descoperit la Curtea Domnească, din Târgovişte, un gârlici (intrare într-un beci) şi mai multe ziduri de clădiri, a căror datare încă nu a fost stabilită. Săpăturile au fost reluate după mulţi ani, spun arheologii, pentru că există încă zone mari de la Curtea Domnească unde nu s-au făcut căutări.
”Am presupuneri, dar prefer să nu mă pronunţ până când nu am nişte concluzii. Este o zonă necercetată absolut deloc. Este un fel de gârlici de intrare, dinspre parc. Problema este că este o construcţie lungă sprijinită pe zidul de incintă, cred eu care avea rol militar. Lucrările de aici sunt făcute după 1584. După părerea mea cred că este vorba de o construcţie rol militar, un corp de gardă şi cred că datează din secolul al XVII-lea, din timpul domniei lui Matei Basarab. Mai mult nu pot să spun că nu i-am găsit latura de vest”, a declarat arheologul Petre Diaconescu.
Importanţa acestor descoperiri este extrem de mare, mai ales că şantierele şi cercetările arheologice efectuate în timp la „Curtea Domnească” au scos la iveală în anii trecuţi vestigii importante, legate de etapele constructive ale vechii capitale medievale (1386-1418).
Este posibil ca săpăturile arheologice să fie extinse şi în zona bisericii paraclis datată din secolul al XIV-lea, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, aflată în stare de ruină.

Despre Complexul Muzeal Curtea Domnească
Targoviste – targ sau loc de targ, este mentionat de bavarezul Johannes Schiltberger, participant la batalia de la Nicopole din 1396, in memorialul sau de calatorie, redactat la reintoarcerea in Germania dupa 1427. In 1403 Targoviste apare cu titulatura de oras (varos) in tratatul comercial dintre Tara Romaneasca si Polonia. Dupa 1408, orasul devine cu certitudine si resedinþa de scaun pentru Mihail I.
Primul document referitor la Curtea Domneasca se datoreaza lui Mihail I, fiul si urmasul lui Mircea cel Batran, la 1417 – 1418. De mici dimensiuni, resedinţa domneasca in prima sa etapa de existenta era alcatuita dintr-o cladire de piatra cu beci, aparata de o fortificatie din lemn, ambele inaltate dupa 1400. Mai tarziu, in jurul anului 1415, tot Mircea cel Batran adauga si primul lacas de cult cunoscut sub numele de Biserica – paraclis sau Biserica Doamnei. Dupa 1431, cand Targoviste ramane singura capitala a Tarii Romanesti, Vlad Dracul (1437 – 1448) initiaza ample lucrari de constructie, transformand curtea initiala intr-un adevarat ansamblu rezidential: casa mare domneasca, zidul de incinta, care include si biserica, iar perimetral, la cca 30 m spre sud-vest si nord, marele sant de aparare. Urmasul si fiul sau Vlad Tepes (1456 -1462) completeaza ansamblul cu binecunoscutul turn de aparare si supraveghere, supranumit mai tarziu, Chindia. O ultima constructie apartinand acestei perioade de dezvoltare a Curtii Domnesti o constituie Biserica Sf. Vineri, ridicata in extremitatea de sud – est a Curtii Domnesti.

La sfarsitul secolului al XVI-lea sunt initiate noi lucrari de fortificatie si constructii. Promotor al acestora, domnitorul Petru Cercel (1583-1585), ridica un nou palat, biserica mare a curtii, primul apeduct, fortificatiile, care aduc suprafata Curtii Domnesti la cca 29.000 mp, arie pe care a pastrat-o pana la sfarsitul functiei sale de resedinta, incluzand in incinta si biserica Sf. Vineri. Spre exterior, catre est, pana in raul Ialomita, amenajeaza Gradinile domnesti.
Rastimpul cuprins intre 1639 si 1654, care corespunde ultimei parti a domniei lui Matei Basarab, constituie perioada de maxima inflorire a resedintei voievodale. Casele domnesti sunt reparate si amplificate, zidul de incinta dublat, iar la sud se construieste Baia turceasca. Tot acestei perioade ii apartine Casa Balasa – Azilul datorat sotiei lui Constantin Şerban, inaltat la 1656, langa biserica Sf. Vineri.
Curtea Domneasca cunoaste o noua si ultima restaurare si amplificare in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, intre anii 1694 – 1714. Se refac partial Casele Domnesti, unindu-se intre ele cele doua corpuri existente.
Detalii suplimentare despre Curtea Domnească, pe www.curteadomneascatargoviste.ro







