Suma uriașă cu care a fost înșelată o femeie de un fals general cunoscut pe internet. Ce recomandări fac polițiștii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Vicovu de Sus, județul Suceava, a sesizat Poliția că un bărbat cunoscut pe internet, pretins general de război în Orientul Mijlociu, i-a cerut cu împrumut peste 22.000 de euro, bani pe care nu i-a mai recuperat.

Femeie înșelată cu peste 22.000 de euro de un pretins general FOTO Shutterstock
Femeie înșelată cu peste 22.000 de euro de un pretins general FOTO Shutterstock

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a informat că, din verificările efectuate de poliţişti, a reieșit că, din luna iunie 2022 până în prezent, femeia a luat legătura printr-o rețea de socializare cu o persoană necunoscută, care i-ar fi relatat că este general de război în misiune şi are nevoie urgentă de bani pentru a se întoarce în România.

„Persoana vătămată a acceptat să o ajute pe persoana necunoscută, din milă, de bună voie efectuând mai multe tranzacţii de transfer numerar de la diferite sucursale din municipiul Rădăuţi către diverse conturi bancare pe care persoana necunoscută i le-a oferit", precizează poliţiştii.

Suceveanca i-a transferat bărbatului, în total, 22.760 de euro. În urmă cu câteva zile, femeia a povestit familiei ce a pățit, dându-și seama că a fost înșelată. 

Potrivit IPS Suceava, sumele de bani pe care persoana vătămată le-a virat în diferite conturi erau bani primiţi de la copiii săi. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, ce urmează a fi soluţionat procedural prin unitatea de parchet competentă.

Recomandările polițiștilor

Poliţiştii atrag atenţia asupra acestui mod de înşelăciune şi recomandă să nu fie virați bani în conturi prezentate de necunoscuți. Metoda se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea sau păstra legătura amoroasă.

Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor.

Polițiștii atrag atenția că banii obţinuți de la victime credule nu sunt însuşite, de obicei, direct de către destinatarul lor final, ci parcurg circuite financiare complicate, fiind transferate de la o persoană la alta, de pe un cont pe altul, prin diverse medii financiare bancare şi nebancare (aşa-numitele "conducte"), folosindu-se de diferite persoane şi justificări, scopul fiind acela de a se crea o mai mare aparenţă de legalitate a încasării finale şi o credibilitate sporită a provenienţei sumei de bani dintr-o operaţiune reală de către dobânditorii subsecvenţi până la beneficiarul final.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite