Înșelăciune pe internet a hackerilor ruși. Instanța din România: „Prejudiciu redus, nu există interes public“

0
Publicat:

Un bărbat din Aiud, județul Alba, a rămas cu o pagubă de aproape 1.000 de lei după ce a fost înșelat pe internet. Metoda este una clasică și a făcut mai multe victime în țară. În cazul victimei din Aiud, banii au ajuns într-un cont din Rusia.

Victima a postat un anunț de vânzare și s-a trezit înșelată cu 1.000 de lei FOTO Adevărul
Victima a postat un anunț de vânzare și s-a trezit înșelată cu 1.000 de lei FOTO Adevărul

Mai multe dosare penale au fost închise în ultimii ani pentru că nu s-a putut identifica autorul infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. Pedeapsa este de la 2 la 7 ani de închisoare.

Biroul de Investigații Criminale al Poliției Aiud a fost sesizat în 10 februarie 2021 cu privire la faptul că, în urma unui anunţ postat pe o platformă specială, i-a oferit datele cardului bancar unei persoane necunoscute care i-a promis că o să îi trimită suma solicitată pentru produsul postat, iar la scurt timp a observat că a fost efectuată o tranzacție frauduloasă din contul său către un comerciant.

Bărbatul dorea să vândă o canapea. A doua zi după postarea anunțului pe OLX, fiul acestuia a fost contactat pe aplicația WhatsApp de o persoană necunoscută care avea la avatar o fotografie cu o persoană de sex masculin.

„I-a relatat persoanei vătămate că dorește să achiziţioneze canapeaua și i-a trimis un link, cu mențiunea că trebuie să îl acceseze şi să completeze datele cardului bancar pe acesta, iar ulterior o să-i fie transferată suma de bani cerută în cont, după care va fi contactat de un curier pentru a ridica produsele. În continuare, numitul (…) a accesat link-ul respectiv şi i-a fost deschisă o pagină de internet, unde, cu acordul tatălui său, a introdus toate datele cardului bancar. Ulterior, a introdus pe acelaşi site și codul unic trimis prin SMS de către bancă pentru a autoriza o tranzacţie. A observat că contul bancar al tatălui său a fost efectuată o tranzacție în valoare de 16.713 de ruble (aproximativ 1.000 lei)”, se pecizează în plângerea depusă la poliție.

Specialiștii nu au putut identifica contul de unde au venit mesajele

În cauză s-a solicitat Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Alba Iulia obţinerea datelor de trafic şi de localizare privind postul telefonic atașat contului de WhatsApp de pe care a transmis escrocul mesajele.

Specialiștii nu au obținut date care să conducă la identificarea autorilor sau care să poate fi coroborate cu celelalte probe existente în cauză. Prin urmare, s-a propus renunțarea la urmărirea penală și s-a solicitat avizul unui judecător.

„Având în vedere prejudiciul redus cauzat prin săvârșirea faptelor, modalitatea de săvârșire a faptelor care implică eforturi ridicate pentru descoperirea autorilor, timpul scurs de la data săvârșirii faptelor, faptul că posibilitățile realistice de identificare a autorilor sunt reduse, s-a apreciat, prin prisma principiului oportunităţii urmăririi penale, că în cauză nu există interes public în continuarea urmăririi penale, prin raportare la dispoziţiile art. 318 alin. 1) și 2) din Codul de procedură penală”, se precizează în încheierea Judecătoriei Aiud.

Instanța dn Aiud a admis, recent, cererea de renunțare la urmărirea penală. Într-un caz similar, Judecătoria Câmpeni nu a fost de acord cu propunerea procurorilor și i-a obligat pe anchetatori să continue urmărirea penală pentru găsirea autorului. În acest caz, prejudiciul reclamat a fost de 250 de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite