După trei ani de anchete DNA, directorii de la APIA Suceava revin la conducerea instituţiei. Directorul general al APIA i-a repus în funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul General al APIA a semnat ordinul de renumire în funcţii – director, respectiv director adjunct – a lui Eugen Mogoş şi a Deliei Moldoveanu. Ei şi-au reluat funcţiile începând cu data de 1 aprilie 2017, după ce au fost anchetaţi circa trei ani de procurorii DNA, suspendaţi din funcţie şi trimişi în „exil” la Călăraşi şi Neamţ, pe posturi similare.

Eugen Mogoş şi Delia Moldoveanu au revenit pe funcţiile deţinute până acum aproape trei ani, de director, respectiv director adjunct al APIA Suceava. Ordinul de revenire pe funcţiile deţinute de cei doi până în luna iunie a anului 2014 a fost semnat de Adrian Pintea, directorul general al APIA, la sfârşitul săptămânii trecute şi este aplicabil chiar din data de 1 aprilie 2017.

Cu alte cuvinte, cei doi îşi vor lua relua în primire posturile pierdute în urma anchetei procurorilor DNA ce i-a vizat, chiar de astăzi. Iacob Caciur, cel care a preluat cu titlu interimar funcţia de şef al APIA Suceava, va reveni pe postul său de execuţie, iar Eugen Mogoş şi Delia Moldoveanu se vor întoarce de la structurile APIA din Călăraşi, respectiv Neamţ, unde aproape trei ani au fost trimişi în “exil”, dar pe aceleaşi funcţii – Mogoş director plin, Moldoveanu – director adjunct.

Explicaţia funcţionarilor APIA Suceava privind revenirea pe funcţiile deţinute anterior a celor doi este aceea că, deşi a fost anunţată de către DNA în mai multe rânduri pe parcursul ultimilor doi ani iminenta trimitere în judecată a lotului APIA Suceava, cu conexiuni până la conducerea centrală a agenţiei, nu s-a petrecut nimic în acest sens. Ministerul Agriculturii a considerat, astfel, că nu se mai justifică decizia de suspendare din funcţie a celor doi şi ca atare a dat ordin ca ei să se întoarcă la vechiul loc de muncă, pe funcţiile deţinute anterior demarării anchetei procurorilor anticorupţie.

Ultimele ştiri despre dosarul APIA au venit de la DNA Suceava la sfârşitul verii anului trecut, când Delia Moldoveanu a fost chemată din nou la audieri. Se preconiza atunci iminenta trimitere în judecată a dosarului după ce în luna iulie a anului 2015 procurorii DNA suceveni anunţau că sunt pe cale să finalizeze rechizitoriul în ancheta ce-i vizează pe foştii şefi de la APIA Suceava, urmând ca în scurt timp acest dosar să fie trimis în judecată.

Foştii directori de la APIA din Suceava erau acuzaţi, în principal, de acordare preferenţială de subvenţii de la bugetul naţional şi din bani europeni, prejudiciul fiind apreciat la cinci milioane de lei. Tot la acea vreme, directorul general APIA de la Bucureşti, Gheorghe Benu, a rămas fără slujbă la Guvern, iar subalterna de la APIA Suceava,  directoarea adjunctă Delia Moldoveanu, inculpată în acelaşi dosar, a fost mai întâi destituită şi foarte repede mutată pe aceeaşi funcţie, în judeţul Neamţ. Eugen Mogoş, directorul plin al APIA Suceava, a fost mutat cu slujba, pe aceeaşi funcţie, în judeţul Călăraşi.

Care sunt acuzaţiile în dosarul APIA

Conform unui comunicat de presă al DNA făcut public în vara anului 2014, în sarcina Deliei Moldoveanu, fosta directoare adjunctă a APIA Suceava, procurorii DNA au reţinut infracţiunile de „acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei” şi „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, în timp ce fostul director general APIA, Gheorghe Dorel Benu, este acuzat de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”.

Potrivit actului de urmărire penală, Delia Moldoveanu, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi – a pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale, dar şi fermieri au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol.

Pentru Eugen Mogoş, director executiv al APIA – Centrul Judeţean Suceava rezultă suspiciunea că acesta a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. În ceea ce o priveşte pe Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, în cauză a rezultat că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordare de subvenţii cu încălcarea legii; abuz în serviciu contra intereselor publice şi dare de mită. Între timp, ea s-a pensionat. Ionela Melania Blanariu, consilier în cadrul APIA  Suceava, este de asemenea inculpată în cauză pentru că ar fi săvârşit infracţiunile de  acordare de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.

Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, este inculpată în cauză, rezultând suspiciunea rezonabilă că aceasta a săvârşit infracţiunile de acordare de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

Gabriel Constantin Şerban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, este  şi el inculpat în cauză pentru infracţiunile de complicitate la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false.

Alte ştiri pe această temă:

Parohii şi mănăstiri din Suceava, subvenţionate ilegal cu fonduri UE. Fraudă uriaşă dirijată de şefii APIA

Şeful APIA Suceava, Eugen Mogoş, mutat la Călăraşi la solicitarea DNA

Şeful APIA Suceava şi fostul primar de Câmpulung Moldovenesc, inculpaţi în dosarul fraudei cu subvenţii agricole

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite