Centura Sucevei, cobai pentru Ministerul Transporturilor: „Primul proiect pe care cred că îl vom aborda va fi finalizarea Centurii Suceava”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua de centură a municipiului Suceava a fost începută în urmă cu 11 ani de zile şi a fost finalizată în proporţie de 85%. De patru ani de zile şantierul este gol, fără a mai fi mişcat un ac acolo. Ministerul Transporturilor a înfiinţat recent antepriza de construcţii care are ca prim proiect centura Sucevei, fără însă a exista o dată exactă pentru începerea lucrărilor.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a anunţat că a fost înfiinţată, la nivelul CNAIR, antrepriza de construcţii care va prelua şantierele rezultate în urma unor rezilieri de contracte ori în urma unor abandonări a lucrărilor de către constructori.

„La Compania de Drumuri am înfiinţat şi în scurt timp va deveni operaţională o antrepriză de construcţii în interiorul Companiei de Drumuri care să preia astfel de şantiere, ori în urma unor rezilieri ori în urma unor abandonări a lucrărilor de către constructori. Însă primul proiect pe care cred că îl vom aborda cu această antrepriză de lucrări va fi finalizarea Centurii Suceava”, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Şova, la Digi 24.

Finantarea şoselei de centură a Sucevei se realizează de la Bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Acest drum a fost început în 2007 şi s-a lucrat cu mai multe pauze până în 2014. Un singur tronson din cele trei ale rutei ocolitoare a fost dat spre folosinţă, în urmă cu patru ani.

Lucrările la cele două tronsoane nefinalizate ale şoselei de centură a municipiului Suceava au fost abandonate de patru ani de zile, după ce au fost descoperite unele probleme la fundaţie. În 2007, sucevenii au fost anunţaţi că municipiul lor va avea o rută ocolitoare, menită se devieze traficul greu prin comunele Pătrăuţi, Moara şi Şcheia. Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma Consitrans SRL Bucureşti pentru o şosea de 13,173 de kilometri.

Lucrările au început în 2009 şi, în tot acest timp, s-au făcut modificări de proiect, astfel că lungimea rutei ocolitoare a coborât la 12,4 kilometri, faţă de 13,17 cât era în proiectul iniţial şi s-au mai operat unele modificări în legătură cu intersecţii şi poduri, dar şi cu consolidări ale terenului. Au rămas incluse în proiect lucrări complexe: două pasaje de cale ferată, 12 poduri şi patru viaducte.

În ianuarie 2011, se estima o durată maximă a lucrărilor de 36 de luni, cu toate că, oficial, la acea vreme se discuta de terminarea lucrărilor spre finele lui 2012 sau mijlocul lui 2013. Anul 2011 a fost singurul în care s-a lucrat din plin, 2012 a fost un an pierdut în mare măsură, la fel şi 2013, când s-au făcut şi mai puţine lucrări. Prin urmare, nici pomeneală ca în ianuarie 2014 să se termine lucrarea. La jumătatea anului 2014 încă erau dezbateri dacă se reziliază sau nu contractul cu firma ieşeană, acest lucru producându-se abia în septembrie 2014.

Imediat, CNADNR a preluat lucrările, continuându-le prin forţe proprii şi, în martie 2015, a fost deschis traficului rutier pe primul tronson al şoselei de centură, circa 5,5 kilometri, de la Pătrăuţi până la Zidul Morţii, în comuna Şcheia. Din acel moment, pe celelalte tronsoane, de la Şcheia până la Moara, la ieşirea din Suceava spre Fălticeni, pe circa şapte kilometri, nu s-a mai făcut nimic.

Din cauza terenului neconform pe care s-a planificat construirea şoselei de centură a Sucevei, proiectul nu a putut fi finalizat, existând riscul ca în timp să apară tasări sau cedări ale malurilor de pământ.

Alte ştiri pe această temă:

Cum a ajuns să coste 7 milioane de euro un kilometru de şosea de centură. Construcţia a început în urmă cu 11 ani şi este în continuare neterminată

Ministrul Transporturilor se laudă că poate termina într-o lună un drum la care lucrările nu au ajuns nici măcar la jumătate, în zece ani

Gropile au răsărit pe un drum terminat acum trei ani. Lucrările nu au fost recepţionate de CNAIR

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite