70 de bătrâni dintr-un centru din Solca trăiesc din mila publică şi riscă să ajungă în stradă dacă Guvernul şi Ministerul Muncii nu îi vor ajuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 70 de bătrâni de la Centrul din Solca riscă să ajungă în stradă. FOTO www.suceava.info.ro
Cei 70 de bătrâni de la Centrul din Solca riscă să ajungă în stradă. FOTO www.suceava.info.ro

În Căminul de bătrâni din Solca trăiesc 70 de bătrâni din 35 de localităţi, fără căldură, electricitate şi hrană şi riscă să fie scoşi în stradă, după ce nu a mai primit fonduri din octombrie 2015. CJ Suceava a alocat suma de 166.000 de lei, bani necesari pentru plata facturilor restante şi pentru plata salariilor restante la cei 32 de angajaţi ai Căminului din Solca, bani ce rezolvă problema acestui centru însă pentru scurt timp.

În Căminul de bătrâni din Solca trăiesc 70 de bătrâni din 35 de localităţi, fără căldură, electricitate şi hrană şi riscă să fie scoşi în stradă, după ce nu a mai primit fonduri din octombrie 2015.

Căminul pentru persoane vârstnice din Solca a fost înfiinţat în toamna anului 2011, în fostul Spital de Boli Cronice, printr-un program al Ministerului Muncii, şi a funcţionat de la început la capacitate maximă. Durata programului a fost până în octombrie 2015, când Ministerul Muncii a anunţat că acesta se prelungeşte cu încă doi ani, dar prelungirea nu a fost avizată de Ministerul de Finanţe.

Principala sursă de finanţare o reprezintă 60 la sută din pensiile bătrânilor cazaţi, majoritatea având pensii sociale, iar şapte nu au niciun venit. Din cota din pensii se strâng lunar circa 30.000 de lei, în condiţiile în care necesarul minim lunar de finanţare al căminului este de 98.970 de lei.

Guvernul a alocat, în decembrie 2015, din Fondul de rezervă, suma de 194.000 de lei, iar Consiliul Local Solca a alocat 100.000 de lei, dar fondurile s-au epuizat şi bătrânii trăiesc din mila publică. Astfel, un preot le dă colaci primiţi ca pomeni, sâmbăta, iar localnicii le mai donează alimente. Cei 32 de angajaţi nu şi-au primit salariile din luna martie. Bătrânii instituţionalizaţi au nevoie de îngrijire zilnică, unii fiind imobilizaţi la pat.

„Datorită economiilor şi a banilor proveniţe din cei 60% din pensie, pe care îi reţinem, am putut supraveţui până în prezent”, a declarat Adrian Ignat, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice Solca.

Camini batrani Solca

            Bătrânii de la Centrul din Solca riscă să ajungă în stradă. FOTO www.radiotop.ro

Consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate alocarea din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Suceava a sumei de 166.000 de lei, bani necesari pentru plata facturilor restante şi pentru plata salariilor restante la cei 32 de angajaţi ai Căminul pentru persoane vârstnice din Solca. Această sumă urmează să fie transferată Primăriei oraşului Solca.

„Prin această decizie reuşim să dăm utilităţi şi salarii”, a spus Cătălin Nechifor, preşedintele CJ, care a adăugat că problemele căminului pentru vârstnici sunt soluţionate doar pe termen scurt. El a afirmat că a transmis o informare despre situaţia căminului şi premierului Dacian Cioloş şi speră că Guvernul şi Ministerul Muncii vor găsi o soluţie pentru continuarea finanţării acestuia.

Alte ştiri pe această temă:

Cel mai mare centru de bătrâni din judeţ se deschide la Săcălăşeni

Căminul de bătrâni de la Bălceşti primeşte o gură de oxigen de la Consiliul Judeţean Vâlcea

VIDEO Un preot a înfiinţat patru cămine pentru copiii din familii sărace şi pentru bătrânii abandonaţi

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite