Toate păcatele lui Bercea Mondialu’. Cum a ajuns un interlop din Olt să facă avere, să aibă la mână politicieni şi să provoace scandalul cu familia Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bercea Mondialu', alături de soţia şi de fiul său - toţi după gratii
Bercea Mondialu', alături de soţia şi de fiul său - toţi după gratii

Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondialu’, în vârstă de 47 de ani, din oraşul Drăgăneşti-Olt, revine în prim-plan cu înregistrări video în care unul dintre fiii săi, Florin „Băsică“, tratează eliberarea din închisoare a interlopului cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării. Ascensiunea lui Bercea a avut loc încet, dar sigur, acesta neezitând să-şi solidifice treptat poziţia prin înrudirea cu nume mari ale politicii sau ale justiţiei.

Despre Bercea Mondialu’ a început să se audă mai pregnant începând după anul 2002, acesta dorind să iasă din oraşul natal Drăgăneşti-Olt şi să se extindă către capitala judeţului Olt, Slatina. Dealtfel, el a reuşit să-şi construiască la Slatina mai multe clădiri, majoritatea în mod ilegal prin încălcarea autorizaţiilor de construcţie, fapt ce a făcut ca, în acest oraş, să apară tot felul de clădiri hidoase, toate aparţinând unei singure persoane - Bercea Mondialu’, unele pe numele său, altele deţinute prin intermediari. În ciuda încălcării repetate a celor menţionate în autorizaţiile de construcţie, autorităţile locale reuşesc abia în decembrie 2011 să-i demoleze unul dintre imobilele amplasate în puncte-cheie ale urbei de pe Olt. De atunci şi până în prezent, Primăria Slatina a mai dispus demolarea a încă trei clădiri ale interlopului, de asemenea ridicate în zone importante din oraş.

Numele lui Bercea Mondialu’ a devenit tot mai uzitat în a doua jumătate a anilor 2000, când s-a zvonit că acesta ar fi sprijinit financiar campania electorală a lui Darius Vâlcov (preşedinte PDL Olt până în aprilie 2012, ulterior “transferat” la PSD, n.r.), cel care a devenit primar al Slatinei între iunie 2004 - decembrie 2013, doborând pentru prima dată de la Evenimentele din Decembrie 1989 supremaţia PSD în judeţ şi în capitala Oltului. Vâlcov a negat constant acest lucru, dar asta nu l-a împiedicat pe interlop ca, de exemplu, să strice o conferinţă de presă a fostului edil Vâlcov pe când el era în funcţie şi să îi reproşeze acestuia - în prezenţa ziariştilor, faptul că l-ar fi ajutat cu bani pentru a ajunge primar. 

Vedetele care s-au înrudit cu clanul Bercea

Despre Bercea Mondialu’ se spune că ar fi făcut avere din vânzarea fierului vechi sustras din vechile silozuri ceauşiste din Drăgăneşti-Olt, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii din judeţ. Odată cu trecerea anilor, interlopul şi-a extins “afacerile” în domeniul imobiliar, camătă, trafic cu maşini de lux etc. Din cauza afacerilor dubioase, interlopul a intrat rapid în vizorul Poliţiei. În decurs de numai câţiva ani, el şi alţi membri ai familiei sale au adunat aproape 120 de dosare penale, majoritatea fiind soluţionate cu “NUP” (neînceperea urmării penale) sau cu simple amenzi - situaţia fiind valabilă în 2011. Dar, pentru a ajunge la un asemenea record de “evadări” în ciuda numărului enorm de dosare penale, Bercea Mondialu’ a căutat în mod constant să-şi întărească poziţia prin înrudiri cu nume mari ale politicii locale şi naţionale, dar şi din justiţie şi nu numai. Doar astfel se explică cum de Bercea şi membrii familiei sale au reuşit să scape binemersi de problemele cu legea ani la rândul.

Printre personalităţile care s-au înrudit cu clanul Bercea, unele recunoscând franc acest lucru, altele negând – în ciuda mărturiilor şi a martorilor prezenţi la momentele cu pricina, se numără: Theodor Stolojan (finul lui “Prinţişor”); judecătorul Maria Huza (l-a botezat pe “Judecător”; judecătorul Sofia Mariana Moţ (moaşă pentru acelaşi “Judecător”) de la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova unde activează şi acum; Gheorghe Brenciu (fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, care l-a botezat pe “Televizor”); Gabriel Diaconu (fost viceprimar de Slatina); Nicolae Gradinaru (fost prefect de Olt), Marian Chitea (director Hidroserv SA Slatina) ş.a. Cum spuneam, majoritatea dintre cei anterior enumeraţi au negat înrudirea cu familia interlopului după ce acesta a intra în atenţia mass-media.

Bomboana pe colivă o reprezintă însă înrudirea cu familia prezidenţială Băsescu. Astfel, în 2010, Bercea Mondialu’ reuşea să dea lovitura vieţii - dar care, din păcate pentru el, nu avea ca să-l ajute aşa cum spera. Prin intermediul unui localnic din oraşul natal Drăgăneşti-Olt, respectiv Marian Căpăţână (fost preşedinte al filialei locale a PDL), interlopul a reuşit să îl atragă în familie pe Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, care, pe 31 ianuarie 2010, o va boteza pe nepoata interlopului, Renata Doiniţa (soţia fratelui preşedintelui ţării, Doina Băsescu, dând finei numele său). Renata Doiniţa este fata lui Izaura Anghel, fiica lui Bercea, al cărui soţ a fost arestat, la finele lunii trecute, pentru şantaj la nimeni altul decât chiar naşul său de la botezul fiicei, Mircea Băsescu. Creştinarea micuţei Doiniţa Renata, care poartă numele naşei de botez, a avut loc la Catedrala Navigatorilor din Constanţa pe 31 ianuarie 2010, petrecerea având loc în aceeaşi seară la restaurantul “El Stefanino” din staţiunea Eforie Nord. Peste exact un an, Bercea avea să ajungă după gratii.

Cum a intrat Bercea în familia preşedintelui ţării

Lucrurile pentru Bercea Mondialu’ aveau să se înrăutăţească peste exact un an de la înrudirea lui cu familia prezidenţială. Astfel, la jumătatea lunii februarie 2011, interlopul a fost reţinut preventiv şi, apoi, arestat, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un restaurant din Drăgăneşti. Bercea a fost acuzat de tentativă de omor. Procesul lui a durat aproape doi ani până la prima sentinţă definitivă, pentru ca abia în urmă cu o lună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pună punct acestui dosar. Astfel, pe data de 20 mai a.c., magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti au pronunţat decizia finală în această speţă: Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu’, a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, aceeaşi magistraţi au decis ca Fănica Anghel, alias Stela, soţia lui Bercea, să fie condamnată la un an închisoare cu executare pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă (deşi, iniţial, ea a primit, în septembrie 2012, la Tribunalul Olt, o pedeapsă cu suspendare de trei luni de închisoare cu suspendare - n.a.). De asemenea, fiul lui Bercea, Florin Anghel, poreclit Ambasador, a fost condamnat la cinci ani şi trei luni închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de omor, după ce, iniţial, primise de la magistraţii de la Olt şapte ani şi şase luni închisoare.

Colecţie de sentinţe pentru Bercea

Dar problemele lui Bercea Mondialu’ nu se opresc aici. În martie 2012, Tribunalul Olt l-a condamnat la doi ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Mai exact, în rechizitoriul prin care anchetatorii l-au trimis în judecată, procurorii au reţinut că, în perioada 2001-2005, interlopul ar fi acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50,8 de lei vechi, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

“În baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 lei vechi, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume, au înregistrat pierderi lună de lună“, se arată în rechizitoriul procurorilor. În plus, Bercea Mondial era acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost cu scopul de a îngreuna şi obstrucţiona controlul organelor fiscale.

La finele lunii trecute, finul fratelui preşedintelui ţării şi ginerele lui Bercea, pe numele său Marius Constantin, a fost reţinut şi, acum, se află după gratii, acuzat fiind de săvârşirea infracţiunii de şantaj. Mai precis, Marius Constantin, soţul Izaurei Anghel şi finul lui Mircea Băsescu, a fost arestat pentru că i-ar fi cerut fratelui preşedintelui ţării suma de 280.000 euro, bani care, susţine familia lui Bercea Mondialu’, ar reprezenta un rest de plată dintr-un total de 700.000 de euro daţi în anul 2011 pentru eliberarea interlopului. Cum acest lucru nu a mai avut loc, iar Bercea a rămas după gratii, familia interlopului susţine că nu ar fi făcut acum altceva decât să încerce să-şi recupereze banii. O parte din bani, susţine familia lui Bercea, ar fi ajuns chiar la preşedintele ţării. De cealaltă parte, Mircea Băsescu susţine că dovezile aduse de familia interlopului ar fi „trucaje”, iar Traian Băsescu a afirmat că nu are legătură cu banii amintiţi în ultima perioadă. În urma difuzării de către Antena 3, la emisiunea „Sinteza Zilei” din seara de 18 iunie, a unor înregistrări video considerate incriminatoare, astăzi au fost citaţi spre a fi audiaţi la DNA atât Mircea Băsescu, dar şi Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu’.

Vă mai recomandăm:

VIDEO   Ginerele lui Bercea Mondial, săltat de DNA pentru şantaj. Soţia lui, fiica lui Bercea, avertizează pe Traian Băsescu: “Să-i spună lu’ frate-su ca să nu-mi aresteze bărbatul, atât spun!”

Soţia şi fiul lui Bercea Mondialu’ au ajuns după gratii

VIDEO  Vila lui Bercea Mondialu’ din Drăgăneşti-Olt, în flăcări

FOTO  Bercea Mondialu’ şi-a demolat din închisoare o nouă casă ilegală din Slatina

FOTO Bercea Mondialu’ s-a conformat: şi-a dărâmat căsoiul ilegal din Slatina

Bercea Mondialu’, condamnat definitiv la închisoare cu executare alături de soţie şi fiu 

Bercea Mondialu’ rămâne şi cu condamnarea de 2 ani închisoare pentru evaziune

"Stau la închisoare doar pentru că sunt Bercea Mondialu’!"

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite