Slatina: Cornel Cosmin Neagoe a dansat de sute de ori căluşul pentru chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansator al Ansamblului „Căluşarii Slatinei”, elevul Cornel Neagoe a participat la prezentarea standului României la Expoziţia de la Shanghai de anul trecut.

Este elev la Colegiul Agricol Slatina, specializarea Veterinar şi, deşi iubeşte animalele, nu vrea să urmeze o carieră în acest domeniu. Iubeşte tradiţiile populare, iar visul lui este să devină dansator profesionist. „Dansez de la vârsta de 5 ani. Căluşul a fost transmis la noi în familie din tată-n fiu. Când am învăţat prima dată paşii de la tatăl meu, nu prea am fost încântat, mi se părea greu, dar atunci când am ajuns pentru prima dată pe o scenă mi s-a părut cel mai frumos dans. Cu îndrumare din partea tatălui meu, am debutat într-un ansamblu deja cu paşii învăţaţi”, spune Cornel.
A debutat cu Ansamblul „Rândunica” Vâlcele, la 5 ani fiind vedeta Festivalului Naţional „Căluşul Românesc” Caracal. A trecut apoi la Ansamblul „Coleria" Vâlcele, iar de un an de zile este dansator al Ansamblului „Căluşarii Slatinei”. „Nu sunt atras de meseria de veterinar, aşa cum sunt de dansuri. Visul meu este să ajung dansator profesionist la „Doina Oltului”, declară elevul. Este prezent an de an la festivalul de la Caracal, cel mai mare festival naţional de căluş, obţinând în 2008 Marele Premiu alături de „Coleria”. Anul trecut, cu Ansamblul „Rândunica” a obţinut Marele Premiu al Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” şi tot anul trecut a câştigat premiul I la Concursul de Etnografie şi Folcor.

412 spectacole în China
Cornel a făcut parte din delegaţia de artişti români care a reprezentat anul trecut România la Expoziţia de la Shanghai. „Am susţinut, în perioada 15 iulie - 1 august,  412 spectacole în China. Aveam pe zi câte opt spectacole, doar cu o pauză de 20 de minute între ele, necesare schimbării ţinutei. Am înregistrat un succes deosebit la fiecare spectacol, niciunul cu mai puţin de 200- 300 de spectatori. M-am întors plin de mândrie pentru că mi-am reprezentat cu cinste ţara. Cel mai mare succes l-am avut pe 29 iulie, Ziua României în cadrul expoziţiei, zi în care dansurile olteneşti „au rupt gura târgului”, declară cu mândrie dansatorul oltean.
Deşi are numai 18 ani, elevul nostru a bătut din pinteni şi a cuprins în mrejele dansului jucat de sute de ani pe meleaguri româneşti spectatori din Maramureş, Sibiu, Rădăuţi, Bistriţa, Caracal, Balş, dar şi din Franţa şi Bulgaria. În China, spectacolele căluşarilor olteni a fost urmărit nu numai de asiatici, ci de către delegaţiile a 200 de ţări.
Pentru că a ajuns un bun dansator, Cornel le mulţumeşte celor care au trudit alături de el şi care l-au învăţat fiecare mişcare: Ioan Neagoe, Iliuţă Brăileanu, Constantin Ispas şi Diana Vâlciu, dar şi directorului liceului, Steluţa Dan.


Profil
NĂSCUT. 6 noiembrie 1993, Vâlcele, Olt
STUDII. Este elev în clasa a XI-a C la CN Agricol „Carol I” Slatina – specializarea Veterinar
IDEALURI. Vrea să devină dansator profesionist

•• ce-i place
„Îmi place foarte mult să dansez şi să joc fotbal. De asemenea, iubesc animalele.”

•• ce nu-i place
„Nu-mi place să conduc. Urăsc să fiu contrazis.”

Întrebări şi răspunsuri
• Tinerilor din mediul rural le este ruşine să danseze dansuri populare. Ce-i sfătuieşti pe colegii de generaţie care doresc să se apuce de folcor?
Nu au de ce să le fie ruşine. Din contră, trebuie să fie mândri că vor transmite mai departe valorile tradiţionale. Atunci când urci pe scenă, uiţi de tot. Cei care se apucă de dansuri populare, n-au ce regreta. Dacă au ambiţie şi muncesc, vor ajunge apreciaţi pentru ceea ce fac.

• Care este diferenţa dintre spectacolele pe scene din alte ţări şi cele din România?
Diferenţa este foarte mare. Spectacolele din afară ale românilor se bucură de foarte mulţi spectatori, impresionaţi de tradiţiile noastre. Şi în România căluşul face spectacol pe scenă, dar cei din alte ţări rămân uimiţi de virtuozitatea căluşarilor.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite