Copiii artiști, premiați cu sume consistente de strănepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu. „Să vă spunem că nu ni s-a mai întâmplat?!”

0
Publicat:

Zeci de copii talentați au fost premiați, joi, 25 mai 2023, la Slatina, în cadrul primei gale organizate de Asociația pentru Sprijinirea Copiilor Artiști din România (ASCAR), fondată și patronată de strănepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu.

Nicolas Duiliu Zamfirescu de Aritonovici, stră-strănepotul scriitorului și diplomatului român Duiliu Zamfirescu, a organizat la Slatina, prin intermediul ASCAR, prima ediție a „Galei Tinerilor Artiști”, fondul de premiere, asigurat cu sprijinul societății slătinene ALRO, fiind unul generos: 20.000 euro. S-au acordat 39 de premii: două premii în valoare de 2.000 de euro fiecare, șase premii de câte 1.000 de euro, 12 premii a 500 de euro fiecare și 18 mențiuni în valoare de 100 de euro/mențiune, premiul special fiind de 1.600 euro.

Zeci de copii și tineri talentați au fost premiați de ASCAR FOTO: A.M.
Zeci de copii și tineri talentați au fost premiați de ASCAR FOTO: A.M.

În cadrul evenimentului, fondatorul ASCAR a dezvăluit și cum s-a întâmplat ca tinerii talentați din Olt, elevi din cadrul mai multor școli care pregătesc copiii în domeniul artistic (Școala de Artă cu Program Suplimentar din cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, Școala Populară de Arte Slatina, Palatul Copiilor Slatina, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina), să fie aleși pentru a primi acest sprijin.

Călușarii de la Osica de Jos au primit un premiu special acordat ansamblului FOTO: A.M.
Călușarii de la Osica de Jos au primit un premiu special acordat ansamblului FOTO: A.M.

Pentru că de 15 ani lucrează cu ALRO, în calitate de consilier (Nicolas Duiliu Zamfirescu este consilier financiar și strategic pentru companii multinaționale care desfășoară proiecte industriale și financiare în România, pentru serviciile de consultanță acordate marilor companii franceze fiind decorat cu Legiunea de Onoare), a găsit deschidere pentru a primi sponsorizarea pentru ASCAR, a precizat fondatorul asociației. Cât despre domeniul ales, nici acesta nu este întâmplător. Unul dintre fiii lui Nicolas Duiliu Zamfirescu este artist, iar pentru a-și urma visul, a mărturisit fondatorul asociației, a avut nevoie de susținere financiară. Cum copii talentați se nasc, însă, și în familiile sărace, nu toți pot merge mai departe. Este motivul pentru care, în 2011, a înființat ASCAR, popunându-și să le acorde sprijin celor mai talentați, dar și lipsiți de mijloace financiare, dintre copiii-artiști. „Mi-am dat seama că este o nevoie foarte-foarte mare de mijloace financiare pentru a sprijini copiii care nu au posibilitatea. De exemplu, cineva care cântă la vioară: are talent, dar dacă nu are vioară e complicat să se ducă în sus”, a spus Nicolas Duiliu Zamfirescu de Aritonovici.

Talentul și munca le-au fost răsplătite copiilor cu premii consistente FOTO: A.M.
Talentul și munca le-au fost răsplătite copiilor cu premii consistente FOTO: A.M.

Printre copiii premiați s-au numărat artiști plastici, dansatori, instrumentiști valoroși, soliști, cu toții obținând recunoașteri ale talentului lor la concursurile de gen. Premiile, însă, rar sunt altfel decât simbolice. „Să vă spunem că nu ni s-a mai întâmplat, că e prima dată când copiii primesc asemenea premii?!”, a fost reacția unuia dintre profesorii adolescenților care au ales să studieze arta plastică la Liceul „Nicolae Titulescu” din Slatina, premiați în cadrul Galei.

Copiii talentați au făcut spectacol FOTO: A.M.
Copiii talentați au făcut spectacol FOTO: A.M.

Valoarea premiilor a fost stabilită nu în funcție de cât de talentat este artistul, au ținut să precizeze organizatorii, toți cei 38 elevi selectați (cel de-al 39-lea premiu a fost unul de grup, acordat formației de călușari „Hora Florilor” din Osica de Jos) făcând performanță în domeniile în care activează, ci s-a ținut cont de starea materială a familiei, astfel încât sprijin consistent să ajungă acolo unde este mai mare nevoie de el.

Artiștii plastici sunt rareori premiați, au spus profesorii lor FOTO: A.M.
Artiștii plastici sunt rareori premiați, au spus profesorii lor FOTO: A.M.

„Suntem conștienți că unii dintre voi, dragi copii, aveți mijloace, alții nu aveți mijloace, dar este rolul unui sponsor să creeze premisele ca toți să aibă acces la resurse și toți să-și îndeplinească visurile.(...) Ceea ce faceți voi, acum, sau și mai târziu, s-ar putea să schimbe această societate”, le-a spus, la rândul său, directorul operațional al societății ALRO, Marian Cilianu.

Vestea pe care președintele ASCAR a dat-o a fost aceea că vrea să facă la Slatina o tradiție din premierea copiilor și tinerilor artiști, primind asigurări din partea sponsorului că sprijinul acestuia va continua. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite