Afacerea cu corturi, modelul de business cu investiţie recuperată după câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturile mici pot fi alipite, printr-o streşină - foto:proficort.ro
Corturile mici pot fi alipite, printr-o streşină - foto:proficort.ro

Ionut Toth a pornit la doar 28 de ani o afacere cu corturi, după mai puţin de şase luni firma sa intrând pe profit. Acesta a ignorat pregătirea în IT şi jobul din domeniul avocaturii pentru a-i învăţa pe români că a avea un cort nu e doar despre aventură.

Ideea de cort era populară, până nu de mult, doar în rândul celor dornici de aventură, de excursii în aer liber, a celor care simţeau nevoia de libertate. În ultimii ani însă, aceasta este tot mai prezentă şi în rândul oamenilor de afaceri, care doresc să îşi minimalizeze costurile la începutul unui bussines şi care doresc să aibă disponibilitate de relocare în orice moment.

Corturile de dimensiuni mari, cu utilizare în domenii precum organizarea de evenimente sau depozitare sunt tot mai prezente în România. Unul dintre cei care a speculat nevoia oamenilor de afaceri de a deţine un cort este Ionuţ Toth, un antreprenor de 30 de ani, care a lăsat în urmă pregătirea în IT pentru a începe o afacere mai puţin cunoscută pe piaţă.

Am 30 de ani şi am absolvit cursurile Facultăţii de Informatică din cadrul universitatii de Vest din Timişoara. Deşi un domeniu în care locurile de muncă se găsesc uşor, nu am profesat niciodată iar primul job a fost la o firma americana de avocatura, unde pregăteam acte si centralizam informatii. După câţiva ani am schimbat locul de munca si am descoperit domeniul corturilor industriale iar după ce am învăţat câte ceva despre acestea, am decis să o iau pe cont propriu. Mai exact am pus la punct cu un prieten deschiderea unei firme care se ocupa cu importul si comercializarea de corturi industriale, sector care nu era suficient de acoperit in acel moment in Romania.”, îşi începe Ionuţ povestea despre startul afacerii sale.

A pornit afacerea în urmă cu doi ani cu o sumă modică, suficientă pentru doar câteva chestiuni birocratice şi de funcţionare, pentru că la început corturile erau aduse pe comandă pentru clienţii care li se adresau.

Corturile le importam din Europa şi le livram cam la o săptămână de la comandă. Dacă era să le aducem direct de la producător dura mai mult, pentru că ele sunt fabricate în Asia si ar fi trebuit sa ne facem stocuri mari iar resursele noastre nu ne permiteau să începem de la acest nivel.”, mai povesteşte antreprenorul.

Corturile încep să fie acceptate de către mediul de afaceri, care a îeles că în multe domenii cortul industrial este o alegere mai inspirată decât construcţia unei clădiri cu acelaşi scop. Clienţii firmei lui Ionut Toth provin în mare parte din domeniul serviciilor, precum organizatori de evenimente sau agentii de publicitate care folosesc corturile pentru petreceri si expozitii. Un alt segment de clienti sunt cei din domeniul construcţiilor care folosesc corturile pe post de depozit temporar.

Cei mai mulţi clienţi sunt cei din domeniul organizării de evenimente. Ei cumpără corturile şi le folosesc apoi pentru diferite expoziţii, mese festive la evenimente câmpeneşti, pe post de bucătării. Avem clienţi care au făcut achiziţii mai mari şi acum organizează nunţi în corturi. Bineînţeles avem şi clienţi din construcţii care folosesc cortul pentru a depozita diferite materiale, pe durata unui şantier. E mult mai avantajos ca preţ să opteze pentru un cort decât pentru o altă construcţie, pentru că în primul rând scapă de partea birocratică, de avize şi autorizaţii, iar mai apoi montajul unui cort durează cateva ore după care este utilizabil. Cortul îl pot strânge când termină munca şi îl pot muta într-o altă locaţie”, mai se confesează Ionuţ.

Costurile cu un cort, comparativ cu o construcţie din alt material, precum cărămida, care este preferată de români, este infim, chiar de 20 ori mai mic. Cortul ofera condiţii asemanatoare ca într-o hală, respectiv protejeaza de ploaie, vant si poate fi incalzit. Singurul aspect care trebuie luat in considerare este ancorarea cortului de o baza solida cum ar fi o placa de beton, aceasta reducând şansele să fie smuls din pământ la o furtuna puternica.

Cele mai mari corturi comercializate de noi sunt cele de 8 pe 20 metri, dar cele mai des vândute sunt cele de 6x12 metri sau 8x12 metri. Dacă este nevoie de o suprafata mai mare, se pot conecta două sau mai multe corturi, fără mare bătaie de cap. Pentru mulţi un cort este şi o afacere, pentru că le închiriază mai departe, în special oameni cu ambiţie de a-şi demonstra că pot conduce un bussines, dar fără să fie nevoie să investească mulţi bani. Aceştia achizitioneaza de exemplu un cort de 6x12 metri, e undeva la 1000 de euro, la care se adauga drapaje, mese scaune, podea inca 2000 euro aprox, iar apoi îl închiriază cu aproximativ 800 - 1000 euro per eveniment. Recuperarea investitiei este foarte rapida!”, mai povesteşte Ionuţ.

Modelul său de afacere este dorit de mulţi antreprenori, mai ales de cei aflaţi la început de drum, pentru că Ionuţ şi asociatul său au reuşit să îşi recupereze investiţia iniţială după numai câteva luni, iar mai devreme de 6 luni de la pornire să intre pe profit.

Ionuţ consideră că afacerea sa are viitor îndelungat, dat fiind faptul că românii doar de acum vor prinde „gustul” corturilor, care vor fi tot mai cerute, iar numărul de furnizori ai acestui produs sunt încă puţini la nivel naţional. Un cort are o durată de viaţă de aprox 3 - 5 ani, în funcţie de mai multi factori, cum ar fi: felul in care este montat si ancorat, cat de des este mutat, cât de mult stă in soare dar şi cât de bine este îngrijit pe perioada iernii. Prelata este cea care cedează mai repede, structura metalică fiind rezistenta peste ani.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite