Şoselele morţii! Vezi care sunt cele mai sângeroase drumuri din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci persoane au murit pe DN1B, la Bucov, într-o zonă fără separatoare Foto: Alex Policală
Cinci persoane au murit pe DN1B, la Bucov, într-o zonă fără separatoare Foto: Alex Policală

Zeci de persoane sunt rănite sau mor, săptămânal, pe şoselele care străbat Prahova. De la începutul anului până acum în cele aproape 60 de accidente grave înregistrate pe arterele prahovene, 19 persoane au murit, iar alte 46 au fost grav rănite. Iar anul încă nu s-a încheiat!

Cele mai multe evenimente de acest gen se întâmplă fie din cauza depăşirilor neregulamentare, fie din cauza pătrunderii pe contrasens, ceea ce duce la moartea unor persoane nevinovate. Evenimentele rutiere de acest gen au revenit în atenţia autorităţilor cu precădere din cauza intensului mediatizat accident, în care a fost implicat omul de televiziune Şerban Huidu şi în urma căruia trei oameni şi-au pierdut viaţa. În Prahova, însă, accidente similare au avut loc pe parcursul acestui an atât pe DN1, care face legătura cu Valea Prahovei, cât şi pe DN1B, care duce spre Buzău, cele două şosele fiind cele mai intens circulate din ţară.   

În vară, două femei, soţii de piloţi, au fost zdrobite pe DN1A, de o maşină al cărei şofer a adormit la volan şi a pătruns pe contrasens. În urma impactului şi cel care a provocat tragedia a murit câteva ore mai târziu, la Spitalul Judeţean din Ploieşti.

 „Un metru liniar de separatoare costă 100 de euro, astfel pentru un kilometru ne trebuie o sută de mii de euro ", Valerian Manta, şeful SDN Prahova

Şi pe DN1B, numărul crucilor s-a înmulţit în acest an, cauza principală a tragediilor fiind pătrunderea pe contrasens a unor şoferi care fie s-au angajat în depăşiri neregulamentare, fie au adormit la volan. În august, un angajat Romtelecom a murit în zona localităţii Bucov, într-un loc unde, potrivit poliţiştilor, au fost înregistrate unele dintre cele mai grave evenimente rutiere din Prahova, soldate cu morţi şi răniţi. Spusele oamenilor legii aveau să fie confirmate pe deplin o lună mai târziu, când în acelaşi perimetru a fost înregistrat cel mai sângeros eveniment rutier din Prahova, din ultimii ani, în urma căruia cinci persoane şi-au pierdut viaţa.

Planuri există, bani nu!

Una dintre măsurile care ar duce la scăderea numărului evenimentelor de acest gen ar fi montarea de separatoare de sens, soluţie susţinută, cel puţin la nivel declarativ, atât de şoferi, poliţişti, reprezentanţi ai Drumurilor Naţionale, cât şi oficiali ai Ministerului Transporturilor. Numai că atunci când astfel de proiecte, salvatoare de vieţi, ar trebui realizate, lucrurile se împiedică de „bariera" BANI.  „Ne lovim de neputință. Un metru liniar de separatoare costă 100 de euro, astfel pentru un kilometru ne trebuie o sută de mii de euro ", ne-a declarat Valerian Manta, Șeful Serviciului de Drumuri Naționale (SDN) Prahova.

Separatoarele de sens ar reduce cu 50% accidentele de pe arterele prahovene Foto: Alex Policală

În total, în județul nostru sunt aproape 320 de kilometri de drum național, dintre care 145 pe cele două artere menționate mai sus. Separatoare de sens avem însă doar pe DN1 pe o lungime de 15 kilometri, iar pe DN1B nu există niciun prefabricat din beton care să delimiteze benzile. „Noi am făcut o analiză, iar prin montarea acestor separatoare s-ar reduce numărul accidentelor cu cel puţin 50%. Am făcut o informare către CNADR, am înţeles că va fi un program de licitare pentru acele prefabricate şi va fi şi judeţul nostru prins", ne-a declarat comisar-şef Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova.

Şoferi inapţi medical

De asemenea, cazul Huidu a adus în prim-plan şi problema şoferilor care n-ar trebui să mai şofeze din cauza problemelor de sănătate. Astfel de situaţii ar trebui anunţate Poliţiei de către medicii de familie. „În Prahova un singur caz ne-a fost semnalat, însă am mai depistat noi alte 23 de persoane. Au fost nişte reclamaţii, iar pe baza lor,  şoferii respectivi au fost obligaţi să-şi facă un control la Medicina Legală, în urma căruia s-a constat că nu mai erau apţi să conducă", ne-a menţionat comisarul-şef Crivăţ.

„Au fost nişte reclamaţii, iar pe baza lor,  23 de şoferi au fost obligaţi să-şi facă un control la Medicina Legală, în urma căruia s-a constat că nu mai erau apţi să conducă", comisar-şef Ştefan Crivăţ, Poliţia Rutieră Prahova

De la începutul anului până acum au fost înregistrate 56 de accidente grave soldate cu 19 morţi şi 46 de răniţi grav. Conform statisticilor Poliţiei Rutiere Prahova, numărul acestor evenimente este într-o uşoară scădere comparative cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când pe drumurile naţionale din Prahova s-au produs 63 de accidente grave, în care 26 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 56 au suferit leziuni dure.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite