Încep lucrările la cel mai modern stadion din România. Arena poartă numele unei legende sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Va fi avea primul stadion din România cu consum de energie zero la meciuri, totul grație unor panouri fotovoltaice și pompe de căldură de ultimă generație. Viitorul stadion „Nicolae Dobrin“ va putea găzdui inclusiv meciuri de Liga Campionilor sau Europa League.

Viitorul stadion ”Nicolae Dobrin” va avea peste 15.000 de locuri FOTO Primăria Pitești
Viitorul stadion ”Nicolae Dobrin” va avea peste 15.000 de locuri FOTO Primăria Pitești

Arena va fi ridicată pe locul vechiului stadion ”Nicolae Dobrin”, ce a fost demolat în mai puțin de cinci luni.

Contractul de execuție cu firma câștigătoare – Erbașu Construcții – va fi semnat în următoarele săptămâni. Asta după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins miercuri 28 februarie contestația depusă de către o firmă privind licitația legată de atribuirea contractului pentru construirea noului stadion ”Nicolae Dobrin” din Pitești. Firma Ubitech Construcții, exclusă de la licitație, reclamasa la CNSC faptul că o parte din terenul pe care va fi ridicat viitorul stadion nu ar aparține Primăriei Pitești. Numai că Primăria Pitești a depus documente de la cadastru ce demonstrează că terenul îi aparține în întregime și că este liber de sarcini. Drept urmare, contestația a fost respinsă, decizia fiind executorie, iar contractul poate fi semnat.

”Etapa proiectării pentru viitorul stadion a fost deja finalizată. Contractul va fi semnat cel mai probabil în următoarele săptămâni, ceea ce înseamnă că în această primăvară vor putea începe lucrările efective la noul stadion din Pitești. Acesta va fi gata cel târziu în toamna anului 2026 și va fi cel mai spectaculos din România”, a precizat pentru ”Adevărul” Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

”Următorul pas leagal ar fi ca să înceapă procedurile pentru semnarea contractului. Primul pas este încheierea unui memorandum, ce va trece fără doar și poate. Stadionul din Pitești este inclus în cele 240 de proiecte prioritate națională. Grație numeroaselor panouri fotovoltaice și pompelor de căldură, consumul de energie va fi zero în zilele în care se vor disputa meciuri”, spune Vlad Niculae, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Viitorul stadion va purta tot numele ”Nicolae Dobrin” și va fi în fapt un complex sportiv de ultimă generație, cu 15.200 de locuri, dintre care 255 vor fi pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora. Viitoarea arenă de la Pitești va avea și 232 locuri pentru jurnaliști și va fi certificată UEFA 4, fiind eligibilă pentru a găzdui competiții fotbalistice internaționale la cel mai înalt nivel, inclusiv meciuri de Liga Campionilor sau Europa League. Toate tribunele viitorului stadion din Pitești vor fi acoperite.

Mai trebuie spus că aproape o treime din energia necesară funcționării viitorului stadion din Pitești va fi asigurată din surse regenerabile, urmând a avea sute de panouri fotovoltaice. La costurile reduse de întreținere vor contribui și pompele de căldură de ultimă generație cu propan. Parcarea stadionului va avea în jur de 500 de locuri, dintre care 20 vor fi doar pentru mașini electrice.

O atenție specială va fi acordată spațiilor verzi. Din suprafața totală a complexului sportiv, peste 60% va fi reprezentată de spațiile verzi. În cadrul viitorului complex sportiv va fi amenajat și Centrul de copii și juniori al FC Argeș, cu 10 vestiare în total.

Valoarea estimată a investiției în noul stadion se ridică la 401 milioane lei, fără TVA.

Vechiul stadion avea aproape șase decenii vechime

Inaugurat în 1964, vechiul stadion din Pitești a purtat rând pe rând numele „1 Mai” şi „Municipal”, iar din 2003, prin hotărâre a Consiliului Local, a primit numele lui Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile din România, declarat de trei ori cel mai bun fotbalist al anului şi pe care marele Santiago Bernabeu a vrut în 1972 să îl transfere la Real Madrid pentru două milioane de dolari, o sumă uriașă pentru acele timpuri.

Demolarea vechiului stadion a fost finalizată în ianuarie 2024. Vechiul stadion a fost ridicat în mai puțin de un an, lucrările fiind finalizate la începutul anului 1964.

Inaugurarea a avut loc pe 2 mai 1964 cu un meci amical disputat între Dinamo Piteşti şi Spartak Sofia, meci câștigat cu 3-0 de echipa gazdă.

Recordul de suporteri pe vechea arenă din Pitești a fost stabilit pe 7 noiembrie 1979, când aproape 22.000 de spectatori au umplut tribunele pentru a vedea meciul dintre FC Argeş şi Nottingham Forest în turul II al Cupei Campionilor Europeni, meci câștigat de britanici cu 2-1. În acel sezon, Nottingham Forest a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite