FC Argeș retrage tricoul cu numărul 10, în memoria lui Nicolae Dobrin. „Nu merită nimeni să îmbrace acest tricou”

0
Publicat:

La 16 ani de la moartea marelui fotbalist Nicolae Dobrin, clubul FC Argeș anunță retragerea definitivă a tricoului cu numărul 10. Propunerea a fost inițiată de Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.

FC Argeș retrage definitiv tricoul cu numărul 10 Foto: Fottbal Club Argeș Pitești/Facebook
FC Argeș retrage definitiv tricoul cu numărul 10 Foto: Fottbal Club Argeș Pitești/Facebook

Joi, 26 octombrie 2023, s-au împlinit 16 ani de la dispariția inegalabilului Nicolae Dobrin. O delegație a clubului FC Argeș, mai multe grupe de juniori de la Școala de Fotbal „Nicolae Dobrin”, precum și colegii de generație au mers la mormântul „Gâscanului” pentru a se reculege.

S-a luat decizia retragerii tricoului cu numărul 10. „Am propus Consiliului director al Asociației  Campionii FC Argeș ca începând de astăzi să fie retras tricoul cu numărul 10 pe care l-a purtat Nicolae Dobrin. Din punctul meu de vedere nu merită nimeni să îmbrace acest tricou și să rămână al cui știe toată lumea că l-a respectat”, a precizat primarul Cristian Gentea, în cadrul unei conferințe de presă.

FC Argeș a făcut gestul în memoria marelui Nicolae Dobrin, care a trecut în neființă în 2007, la vârsta de 60 de ani.

Acesta a fost o figură emblematică pentru FC Argeș și pentru fotbalul românesc. El nu a fost doar un mare jucător de fotbal, ci și un ambasador al României. Driblingurile sale nu doar că au amuțit stadioane întregi, ci au și făcut ca numele său și al României să fie scris în publicații de pe întreg mapamondul. Contribuția sa la succesul echipei FC Argeș, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, nu poate fi niciodată uitată. Prin retragerea tricoului cu numărul 10, clubul nostru dorește să asigure că amintirea și spiritul lui Nicolae Dobrin vor trăi veșnic în inimile tuturor iubitorilor de fotbal din România”, a transmis FC Argeș, într-un comunicat de presă.

Nicolae Dobrin a fost considerat unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti români. S-a născut la Piteşti, la 26 august 1947. A încetat din viață pe 26 octombrie 2007, în urma unei lungi şi grele suferinţe provocate de un cancer la plămâni.

Unul dintre cei mai mari fotbaliști români

Nicolae Dobrin a debutat în prima divizie de fotbal la vârsta de 14 ani şi 10 luni, devenind cel mai tânăr fotbalist care a evoluat în prima ligă.

Cunoscut ca „Gâscanul” sau „Prințul din Trivale”, acesta a evoluat aproape întreaga sa carieră pentru echipa FC Argeș Pitești, cu care a câștigat două titluri de campion național, în 1972 și 1979. Dobrin a contribuit decisiv la câștigarea titlului din 1979, înscriind în prelungiri golul victoriei argeșene în fața contracandidaților de la Dinamo București.

Într-un singur an, 1981 - 1982 a evoluat la altă echipă, CS Târgoviște. A participat la 409 meciuri în prima divizie națională, înscriind 111 goluri.

Marea neîmplinire a carierei lui Nicolae Dobrin a fost faptul că n-a jucat niciun minut la Campionatul Mondial din Mexic, în 1970 cu toate că fusese decisiv în obţinerea calificării. 

51 de ani de la victoria cu Real Madrid

Pe 25 octombrie 2023 s-au împlinit 51 de ani de la cea mai importantă victorie din istoria echipei FC Argeș. Echipa din Pitești o învingea cu 2-1 pe Real Madrid, în 1972, în turul al doilea din Cupa Campionilor Europeni, așa cum se numea atunci actuala Champions League.

Echipa spaniolă avea atunci la activ nu mai puţin de şase Cupe ale Campionilor la activ, era antrenată de către legendarul Miguel Munoz, iar în rândurile ei avea fotbalişti de top precum Pirri, Zoco, Santillana şi Amancio.

Dobrin a jucat fantastic şi i-a năucit pe spanioli cu driblingurile şi pasele sale.

După meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece”, se arată pe pagina de Facebook a Fotbal Club Argeș Pitești.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite