Cum a furat o angajată peste o jumătate de milion de lei de la o casă de amanet şi un birou de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile au fost comise pe parcursul a opt ani FOTO: arhiva Adevărul
Furturile au fost comise pe parcursul a opt ani FOTO: arhiva Adevărul

În această primăvară, la Judecătoria Piteşti va începe un proces în care o fostă angajată a unei case de amanet şi a unui birou de schimb valutar este acuzată de delapidare în formă continuată, valoarea prejudiciului fiind foarte mare.

Instrumentarea dosarului a durat mai bine de trei ani şi jumătate. Dosarul a fost deschis în primăvara anului 2018 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti după ce patroana unei casei de amanet şi a unui birou de schimb valutar, ambele aflate într-o clădire situată aproape de centrul Piteştiului, a depus o plângere. Conform plângerii, o angajată care lucra la cele două societăţi şi-a însuşit din gestiunea acestora mai multe sume de bani şi bunuri, producând un prejudiciu de aproximativ 950.000 lei.

Neregulile au ieşit la iveală după ce în mai 2018 contabilul celor două firme a descoperit că în evidenţa contractelor de amanet există mai multe nereguli. La o zi după ce a fost contactată de contabil, patroana celor două firme le-a verificat la rândul său. Iar la biroul de schimb valutar a constatat o diferenţă de 80.600 lei între valoarea înregistrată în registru de casă şi suma existentă în seiful firmei.

Bijuterii înlocuite cu gablonzuri

Conform procurorilor, la verificările efectuate la sediul firmei de amanet s-a constatat că în sertar nu se găsea nicio sumă de bani, iar plicurile ce ar fi trebuit să conţină bijuteriile amanetate erau deschise, iar conţinutul fie lipsea, fie era înlocuit cu gablonzuri. La casa de amanet s-a constatat o lipsă în gestiune de bani şi bijuterii în valoare de peste 470.000 de lei.

La momentul efectuării inventarelor, angajata hoaţă a redactat un înscris olograf prin care a recunoscut că a sustras fraudulos din casieriile celor două firme bani şi bijuterii în valoare de peste 788.000 de lei, cu mult peste valoarea estimată iniţial, precizând că a vândut bijuteriile. În urma neregulilor constatate, patroana celor două firme i-a desfăcut contractul de muncă angajatei, care lucra pentru ea de peste 10 ani, şi i-a făcut plângere penală.

Analizând documentele de la cele două firme, anchetatorii au descoperit că furturile au fost comise pe parcursul a mai bine de opt ani, în perioada 2010-2018. Patroana păgubită s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 551.000 lei. Fosta casieră a profitat şi de faptul că la cele două firme nu se făceau frecvent verificări contabile şi sustrăgea banii în tranşe reduse în repetate rânduri.

Interesant este faptul că fosta casieră a casei de amanet şi a biroului de schimb valutar are studii superioare şi cursuri postuniversitare terminate peste hotare. Casiera a fost trimisă în judecată în stare de libertate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a furat o poştăriţă zeci de mii de lei din pensii şi alocaţii. Peste 50 de persoane, fără bani timp de 6 luni

Scandal penal la o universitate românescă. Dosar „in rem” pentru  abuz în serviciu, delapidare şi grup infracţional organizat


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite