Mafia lemnului în pădurile Moldovei. Un TIR şi o mare cantitate de cherestea au fost confiscate

0
Publicat:

Faptele ilicite în domeniul lemnului, un sector bine dezvoltat prin Neamţ date fiind marile suprafeţe împădurite, ies la iveală aproape zilnic. Hoții de cherestea se aleg, unii dintre ei, cu dosare penale.

Infracțiunile în domeniul silvic sunt numeroare prin Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Infracțiunile în domeniul silvic sunt numeroare prin Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Poliţiştii de la Secţia Rurală Bicaz (Neamț) au descins miercuri, 10 aprilie 2024, la două societăţi din comuna Borca, acţiunea de control vizând modalitatea de depozitare, prelucrare şi comercializare a materialului lemnos. Verificările aveau să scoată la iveală aspecte nelegale, fiind dispuse sancţuini contravenţionale şi confiscări.

La ambele firme, anchetatorii au efectuat inventarierea faptică a lemnului deţinut, care a fost confruntat cu valorile declarate în aplicaţia SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), fiind identificaţi fără documente de provenienţă sute de metri cubi de cherestea şi zeci de metri cubi de lemn rotund.

„Poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale, conform Legii nr. 171 din 2010, în cuantum de 30.000 lei, fiind dispusă confiscarea cantităţii 208,26 metri cubi cherestea răşinoase şi 58,98 metri cubi lemn rotund răşinoase“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urmă cu câteva zile, tot la Borca, poliţiştii de la Rutier, care erau într-o misiune de supraveghere a traficului, au tras pe dreapta un şofer în etate de 32 de ani, din Suceava, aflat la volanul unui TIR cu remorcă. Aveau să constate că lemnul era transportat fără ca avizul de însoţire a mărfii să fie înregistrat în aplicaţia specifică.

A rezultat faptul că, în timpul drumului, conexiunea la datele mobile a fost întreruptă, neputând fi urmărit camionul prin SUMAL, iar cantitatea de 28,35 mc de lemn era transportată fără acte de însoţire.

Poliţiştii au confiscat şi autovehiculul, fiind deschis dosar penal pentru transport nelegal de lemn în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţit de documentaţia obligatorie.

Într-un alt caz, un administrator are mari necazuri cu legea, totul plecând de la descoperirea unei cantităţi infime de lemn, 2,42 metri cubi, transportaţi fără acte cu o autoutilitară.

Fiind suspiciuni, anchetatorii au extins verificările la firma din Horia, constatându-se că au fost emise mai multe avize de însoţire, în mod fictiv, pentru un volum de 47 metri cubi de cherestea.

Scopul era de a diminua stocurile scriptice ale societăţii. În urma inventarierii lemnului s-a constatat o diferenţă în minus de 490 de metri cubi de cherestea, în valoare de aproximativ 450.000 de lei.

Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic, fiind aplicată o amendă de 31.000 de lei şi confiscată cheresteaua.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite