Ghinionul teribil al unui turist care a urcat pe Ceahlău. A ajuns la Dochia, dar a căzut în cap de pe scările cabanei

0
Publicat:

Salvamontiștii din Neamț au făcut eforturi uriașe ca să salveze un turist din Iași care a fost victima unui accident neverosimil petrecut în weekend, în Masivul Ceahlău. Abia ajuns la cabana Dochia, bărbatul a căzut în cap pe scări și a intrat în comă

Misiunea nocturnă de salvare a fost dificilă FOTO Salvamont Neamț
Misiunea nocturnă de salvare a fost dificilă FOTO Salvamont Neamț

Incidentul neverosimil s-a petrecut în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2023, când un ieșean de 42 de ani a ajuns la refugiul montan situat la cota 1.750 de metri, din Ceahlău, iar în jurul orei 22.00 a suferit accidentul. Din acel moment, a început lupta salvamontiştilor pentru a-l ţine în viaţă.

„Salvamont Neamt intervine în zona cabana Dochia din Ceahlău. Victima a suferit, în urma unei căderi, un traumatism cranio-cerebral acut şi se află în comă de gradul 1. Echipa face eforturi pentru a restabili parametrii vitali şi a opri hemoragia nazală. Se caută o variantă pentru coborârea lui în siguranţă“, transmitea Salvamont România.

Raul Papalicef, şeful serviciului Salvamont Neamț, a detaliat cum s-a intervenit pentru evacuarea din masiv a rănitului, în condiţii de vânt şi ninsoare. În urma leziunilor cerebrale suferite, victima avea tensiunea 8 cu 5, o saturaţie a oxigenului de numai 72, iar după ce i s-a administrat oxigen a avut și hemoragie nazală.

Sfătuiți să forțeze coborârea cu rănitul

Fiind vorba de răni interne, salvamontiştii nu aveau cum să facă investigaţii precise, astfel că s-a luat legătura cu un medic, care era de gardă pe o autosanitară de terapie intensivă. Acesta, după ce i s-au transmis parametrii pacientului şi faptul că până dimineaţă salvamontiştii nu vor mai avea oxigen, i-a sfătuit să forţeze coborârea cu persoana care suferise acel accident bizar.

Misiunea de coborâre a rănitului a început în condiţii meteo total nefavorabile, bărbatul fiind transportat cu bine până la baza muntelui, în zona Stănile. De aici, ieşeanul a fost preluat de o ambulanţă cu tracţiune integrală din dotarea Salvamont Neamţ, iar apoi predat alteia, care aştepta în Bicazul Ardelean.

Pacientul a ajuns la un spital din Piatra Neamţ, fiind transferat apoi la o clinică din Iaşi, cu fracturi craniene.

Salvamont Neamț a mai comunicat că operaţiunea de salvare a fost finalizată în jurul orei 04.00, când ambele echipe care au intervenit s-au întors la baze.

Raul Papalicef a dat amănunte şi despre doi salvamontişti care s-au remarcat: „În seara aceasta (12 noiembrie), în timp ce se deplasau spre Iaşi unde urmează cursurile de paramedici, colegii Rusu Eugen şi Drăgoi Valentin, salvatori montani atestaţi, au fost martorii unui accident soldat cu o victimă. Au oprit şi au acordat primul ajutor până la sosirea echipajelor de la Ambulanţa Iaşi. Salvator nu poţi deveni, trebuie să fii născut pentru aşa ceva. Felicitări!”, a transmis Papalicef

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite