Bani negri din escrocherii cu deşeuri. Prejudiciul cauzat de o firmă din Neamţ este imens

0
Publicat:

Anchetatorii au propus arestarea preventivă a doi indivizi care au pus la cale escrocherii cu deşeuri. Prejudiciul cauzat Administraţiei Fondului de Mediu de firma din Neamţ este imens.

Reprezentanții unei firme raportau reciclări fictive FOTO Arhiva Adevărul
Reprezentanții unei firme raportau reciclări fictive FOTO Arhiva Adevărul

Pe 26 septembrie 2023, poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor Parchetului Neamț, au efectuat patru percheziţii, într-un dosar ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals informatic.

În urma acestora, mai multe persoane au fost conduse la audieri, iar două, de 34, respectiv 40 de ani, din oraşul Târgu Neamţ, au fost reţinute pe o perioadă de 24 de ore. Miercuri, 27 septembrie 2023, anchetatorii urmau să ceară arestarea preventivă a acestora, la Tribunal, pentru că au obţinut bani negri. Sub acuzare a fost pusă şi firma care activează în domeniul managementului deşeurilor reciclabile.

„O societate ar fi indus în eroare mai mulţi operatori (...), prin raportarea ca fiind reciclate în numele acestora, a unor cantităţi de deşeuri de ambalaje folosind mai multe înscrisuri care atestau achiziţia deşeurilor de la persoane fizice şi juridice, cu scopul încasării contravalorii unor servicii de colectare şi reciclare neprestate“, se arată într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Cercetările au stabilit că, urmare a numeroaselor escrocherii cu deșeuri, Administraţia Fondului pentru Mediu a fost indusă în eroare cu privire la îndeplinirea obiectivelor anuale de reciclare. Acest lucru a avut drept consecinţă sustragerea de la plata penalităţilor datorate, generând un prejudiciu estimat la aproximativ 32 de milioane de lei, adică 6,4 milioane de euro.

Procurorii au detaliat şi despre „activitatea“ unui acuzat: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată - 38 acte materiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată - 5.806 acte materiale, uz de fals, în formă continuată - 669 acte materiale, fals informatic, în forma participaţiei improprii - 1.178 acte materiale.

Prin referatul din 27 septembrie 2023, procurorii au sesizat instanţa cu propunere de arestare a inculpaţilor şi luarea unor măsuri contra firmei: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, interzicerea unor operaţiuni, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvenţa şi interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora a fost comise infracţiunile, pe 60 de zile.

Acţiunile desfăşurate marți, 26 septembrie 2023, în acest caz au beneficiat de sprijinul luptătorilor de la Serviciul Acţiuni Speciale Neamţ, iar suport de specialitate a asigurat Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR.

În materie penală, prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebită a activităţii, la stabilirea pedepsei minumul şi maximul prevăzut de lege majorându-se cu jumătate.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite