Capul celei mai mari escrocherii din Neamţ a fost condamnat la şapte ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Părpăuţă FOTO arhiva Adevărul
Andrei Părpăuţă FOTO arhiva Adevărul

Andrei Părpăuţă a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Neamţ la şapte ani de închisoare pentru că a coordonat un mecanism financiar prin care a adus bugetului un prejudiciu de peste 7,5 milioane de lei.

Andrei Părpăuţă (38 de ani) a fost condamnat joi, 21 noiembrie, de magistraţii Tribunalului Neamţ, la şapte ani de închisoare cu executare. Acesta este acuzat că în perioada 2008-2011 a înfiinţat mai multe firme împreună cu membrii unei grupări pe care o coordona. Reţeaua avea ca scop găsirea de oameni uşor de convins, care, în schimbul unor sume modice, semnau preluarea firmelor-fantomă controlate de Părpăuţă.

La firmele astfel înfiinţate se emiteau facturi fictive, se simula achitarea acestora prin transferuri bancare, pentru ca apoi sumele să fie retrase în numerar din bănci de Andrei Părpăuţă. Acesta le împărţea ulterior administratorilor societăţilor care făceau plăţile, iar Părpăuţă beneficia de comisioane între 10 şi 25% din suma tranzacţionată.

Ca să obţină banii, membrii grupării de criminalitate organizată au folosit peste 40 de societăţi comerciale înregistrate pe numele persoanelor din anturajul lor.

Reţetă de spălat bani

Ancheta demarată în februarie 2012 de procurorii DIICOT Neamţ a descusut şi iţele modului de operare: administratorul firmei folosite fictiv trebuia să caute alţi patroni din Neamţ, Bacău, Iaşi sau Galaţi, interesaţi să intre în joc. Se întocmeau facturi cu sume uriaşe, după care se făceau plăţi prin conturile firmelor implicate, iar banii erau scoşi şi restituiţi patronilor.

Părpăuţă avea drepturi depline asupra conturilor, gestiona şi dispunea destinaţia banilor, iar când firma înregistra datorii mari o înstrăina conta unor sume modice.

Prin circuitele financiar-contabile fictive, statul a fost fraudat prin micşorarea bazei de calcul a dărilor. Banii astfel obţinuţi erau „spălaţi“ prin diferite circuite bancare pentru a fi reintroduşi pe piată. Anchetatorii susţin că prin aceste activităţi comerciale fictive statul a fost prejudiciat cu circa 7,5 milioane de lei (75 de miliarde vechi). 

Sechestru pe bunuri şi pedepse cu suspendare

În acelaşi dosar, Ovidiu Lupu Cel Mare (27 de ani), Tribunalul Neamţ a dispus o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare. El a preluat una din firmele lui Părpăuţă, Normandia Agricola SRL, societate înfiinţată doar pentru a servi ca paravan la „tranzitarea” unor operaţiuni de ordinul zecilor de miliarde vechi, prejudiciul în acest caz fiind de peste 3 milioane de lei (peste 30 miliarde vechi).

De asemenea, au mai fost condamnaţi fraţii Georgiana (27 de ani) şi Marcel (24 de ani) Nastasă, din Iaşi, fiecare la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. Pe numele lui Marcel Nastasă figurau 25 dintre firmele controlate de Andrei Părpăuţă. Instanţa a mai dispus o pedeapsă de trei ani închisoare, cu suspendare, şi în cazul lui Ştefan Tendeleu (28 de ani), care s-a trezit peste noapte patron peste două firme.

Tribunalul Neamţ a acceptat cererea ANAF şi a dispus sechestru pe bunurile tuturor în scopul acoperirii prejudiciului, dar jumătate îi revine, la plată, lui Andrei Părpăuţă.

Andrei Părpăuţă este liber din aprilie 2013 când a fost eliberat din arest primind interdicţia de a părăsi ţara. El va rămâne liber până la pronunţarea unei sentinţe defintive, decizia primei instanţe fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bacău. 

Citeşte şi:

Ţepar de milioane cu firme fantomă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite