Acces numai în caz de urgenţă sau pe bani, la Spitalul Clinic Judeţean Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii cronic trebuie să se trateze acasă, iar internările la spitalul judeţean orădean trebuie restricţionate. Pacienţii care nu suportă amânare au varianta să plătească pentru orice serviciu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Între spitalul judeţean şi Casa de Asigurări se poartă încă negocieri.

Bolnavii care au ajuns luni la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au avut surpriza să afle că se fac internări doar pentru cazurile foarte grave. De vină pentru situaţia creată este lipsa fondurilor necesare, astfel încât bolnavii cărora li s-a refuzat internarea au fost reprogramaţi pe luna iulie, ca şi cum boala ar fi o problemă care suportă amânare. „Normele metodologice date de legislaţia actuală spun că Spitalul Clinic de Urgenţe poate contracta între 3.100 şi circa 3.570 de pacienţi. Casa Naţională de Asigurări ne-a aprobat însă minimul posibil, în condiţiile în care spitalul are o capacitate de cel puţin 4.000 de paturi, iar în luna mai au avut loc peste 4.300 de internări", a declarat Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Internare doar cu plată

Pacienţii care doresc să se trateze, deşi  nu reprezintă o urgenţă, pot face acest lucru numai contra cost, internarea între două şi patru zile costând între 300 şi 1.000 de lei. De la plată vor fi scutiţi numai bolnavii care suferă de cancer, femeile însărcinate cu risc şi nou-născuţii. În această perioadă sunt internate doar cazurile grave şi cele de la urgenţe, restul fiind programate pentru luna următoare. „Această măsură a fost luată  la sfârşitul săptămânii trecute. De atunci  s-a simţit o creştere a numărului de pacienţi, la unitatea de primire urgenţe. Dacă această problemă va persista  ne aşteptăm, pentru zilele următoare,  la o creştere a numărului de bolnavi care vor apela la serviciile de la Urgenţe", a declarat Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Oradea.

Bolnavi nemulţumiţi

După cum era de aşteptat, bolnavii sunt revoltaţi de măsura luată. „Bine că ni se reţin în fiecare lună bani din salariu, pentru ca la urmă să ajungem să plătim internarea în spital. Nu se poate aşa ceva", a spus revoltată Lidia Lala, o muncitoare în vârstă de 42 de ani, care aştepta ieri la Urgenţe. Mulţi dintre bolnavi nu ştiu încă despre măsura luată de conducerea Spitalului Judeţean. „Nu ştiam că internările la Judeţean se fac cu programare. Vineri am fost la ecografie, iar acum aştept să mi se facă o mamografie pentru care a trebuit să plătesc 100 de lei, cu toate că lucrez de 11 ani şi am plătite toate asigurările de sănătate la zi. De dimineaţă am fost tot pe drumuri", a declarat Florica Trifa, în vârstă de 43 de ani, din localitatea bihoreană Săcădat.

Medicină „cu porţia"

Medicii din cadrul spitalului fac tot ce le stă în putinţă pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi de lipsa de fonduri, fiind conştienţi că medicina nu se face „cu porţia". „Încă nu am trimis acasă vreun pacient. Cei care suportă vor sta la domiciliu, în timp ce urgenţele vor fi internate, pentru că nu se poate face medicină cu raţia. În medicină nu poţi stabili o cifră a internărilor pe zi. Sunt zile când internăm doi pacienţi, dar sunt zile când evenimentele impun chiar şi douăsprezece internări",  a spus neurochirurgul Dumitru Mohan, de la Spitalul Judeţean Oradea.

Negocieri cu CAS

Conducerea Spitalului Judeţean a început ieri negocierile cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, urmând ca până în 30 iunie să fie definitivată lista finală pentru toate spitalele.  La sfârşitul acestor negocieri se va şti valoarea contractată de către fiecare unitate spitalicească. „În alocarea banilor o mare influenţă o are clasificarea spitalelor. Urmează să vedem ce se va întâmpla şi cu spitalele mai mici", a spus Oana Giurcă, purtător de cuvânt la CAS Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite