Pelerinajul de la Iași. O mare de credincioși participă la Hramul Sfintei Parascheva FOTO LIVE

0
Publicat:

Ziua de 14 octombrie este una cu o imensă importanţă pentru ortodocși. Zeci de mii de credincioși, din țară și din străinătate, participă la slujba organizată la Iași de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Catedrala Mitropolitană Iaşi SURSĂ Doxologia.ro
Catedrala Mitropolitană Iaşi SURSĂ Doxologia.ro

Centrul Iaşiului a devenit sâmbătă, 14 octombrie 2023, reperul creştinismului din România şi chiar din estul Europei. Pe lângă cei peste 230.000 de pelerini care s-au rugat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva până la orele dimineţii, alte zeci de mii de persoane asistă la slujba organizată în inima oraşului, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

La Sfânta Liturghie din ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva slujesc ierarhi din România, Grecia, Etiopia, Georgia şi Siria.

Pentru persoanele care nu au reuşit să ajungă în preajma zonei în care este oficiată Slujba Liturgică, Primăria Iaşi a amplasat ecrane de mari dimensiuni în mai multe locaţii.

Autorităţile estimează că în cursul acestei zile la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor veni peste 100.000 de credincioşi din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării sau chiar din străinătate. 

Creştinii vin să se roage şi la Sfântul Andrei Criteanul

Credincioşii cred că dacă vin în pelerinaj şi se roagă în ziua în care se prăznuieşte Hramul Sfintei Parascheva vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate mai multă. De altfel, Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a sărmanilor.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus în pelerinaj şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, de pe insula Creta, din Grecia. Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă. 

Pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a început pe data de 7 octombrie 2023, la ora 7.00. De atunci, peste 230.000 de persoane au trecut prin curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Organizatorii pelerinajului se aşteptau ca numărul de pelerini să crească considerabil pe parcursul zilei de 14 octombrie 2023. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite