Iaşi: Lucian Merişca: „Nu am scris mult, dar se pare că am scris bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Lucian Merişca: „Nu am scris mult, dar se pare că am scris bine“
Iaşi: Lucian Merişca: „Nu am scris mult, dar se pare că am scris bine“

Scriitorul de literatură SF este primul şi singurul autor român nominalizat la prestigiosul premiu Hugo, în 2008. El este iniţiatorul a două curente culturale: postrealitatea şi postvirtualitatea.

Este la a patra generaţie de intelectuali. Tatăl lui Lucian, Costin Merişca, scriitor şi istoric, fost deţinut politic, a publicat mai multe cărţi referitoare la închisorile politice din România şi la istoria familiei Sturza. Un studio din Franţa a realizat chiar un film cu el, despre experienţele din detenţie, intitulat „Treptele căderii”, iar actualmente, studenţii în Drept de la Universitatea Sorbona îl folosesc ca material didactic. De la el, scriitorul a moştenit rigurozitatea în tot ceea ce face.


Mama, Lucia, era învăţătoare şi „îmi scria poveştile pe vremea când nu ştiam să scriu. De la ea am prins limbajul şi umorul”, îşi aminteşte prozatorul. Iar fratele mai mare, Dan, a fost referent-instructor la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi, clădire care, mulţi cred, ar merita să-i poarte numele. La numai 11 ani, scriitorul debutează cu o povestire SF, publicată în revista liceului, dar remarcată şi de „România literară”. Debutul editorial şi-l face un an mai târziu, cu o proză horror. Ca specializare a urmat studii umaniste pe de o parte şi studii medicale, pe de alta. Din 1984 până în 1990 a profesat ca medic în Transilvania, Oltenia şi Banat, iar din 1990 este redactor cultural la Radio Iaşi.


Dar are experienţă deopotrivă în televiziune, presă scrisă, fotografie şi grafică. Întrebat despre disponibilitatea sa de a explora domenii diverse, Lucian Merişca afirmă că „dacă nu-ţi poţi lungi viaţa, cel puţin o poţi face lată, în sensul unui CV cât mai bogat”.

Un autor ieşean
la New York


În 1997, Lucian Merişca era primul ziarist din estul ţării cunoscător al problematicii comunităţilor etnice. A câştigat trei ani la rând, în 1999, 2000 şi 2001 premiul Festivalului Internaţional al Emisiunilor de Radio şi Televiziune de la Ujgorod, Ucraina. Dar mai ales, este primul scriitor român nominalizat la premiul Hugo, pentru o nuvelă apărută în SUA în 2008, un fel de Premiul Nobel al literaturii SF.


Cum America se consideră ţara literaturii de acest gen, recomandarea cuiva din afara graniţelor este ceva rar şi uimitor. Anterior, povestirea lui Lucian Merişca fusese publicată la cea mai celebră editură de science-fiction din lume, Tor Books din New York.Numele său de scriitor este cunoscut în ţară şi în străinătate. Cele mai importante cărţi apărute sub semnătura sa sunt „Deratizare” şi „Vincent & Karlenstein”. „Dacă mi-aş concepe un CV spaţial, atunci aş spune: ca medic am ajuns până în Banat, ca ziarist până în Europa Centrală şi Balcanii de Vest, iar ca scriitor până în California”, afirmă cu mândrie Lucian Merişca.

Prozator de SF în România


Alături de fratele său, Lucian Merişca este fondatorul cenaclului „Quasar”, care anul acesta a împlinit 30 de ani de existenţă. Clubul are membri din Alaska până în Japonia, iar dintre numele celebre au trecut prin el Gerard Klein, Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Tudor Popescu, componenţii trupei Divertis.


Prozatorul crede că SF-ul s-a infiltrat în realitate, disipându-se în mare parte ca noţiune. Folosim nonşalant obiecte de acest gen, care se schimbă de la lună la lună. Nu numai scriitorii de anticipaţie, ci şi omul obişnuit se gândeşte acum la clone şi chip-uri implantate sub piele. „SF-ul nu înseamnă evazionism, el este cel mai fin barometru al prezentului”, încheie Lucian Merişca.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi explica conceptele iniţiate?
L. M.: Postrealitatea este realitatea procesată în vederea obţinerii unui mesaj estetic personalizat. Faţă de alte arte, ea nu se adresează oricui şi nimănui, ci creează emoţii autentice cuiva anume. Iar postvirtualitatea urmăreşte acţiunile internetului asupra omului. Internetul, ca şi focul, nu este o descoperire pe care să o poţi refuza, dar conduce la alienare. 

Nu aţi scris mult. V-aţi propus asta pentru viitor?
L. M.: Nu am scris mult, dar se pare că am scris bine. Pregătesc o carte despre postrealitate. Am în proiect o lucrare eseistică despre stereotipuri geografice. Mă gândesc şi la un ghid asupra a ceea ce eu numesc „metafizici practice”. Şi bineînţeles, volume de proză şi poezie.

Profil
Născut
20 aprilie 1958, Târgu Frumos, judeţul Iaşi
Educaţie
Master în Studii Europene, 2008
Experienţă
şase ani a profesat ca medic, iar din 1990 este redactor la Radiodifuziunea Română, Postul Teritorial Iaşi
Familie
necăsătorit

Ce-i place
Scriitorului îi plac călătoriile şi natura. A văzut trei continente, dar preferă să meargă la huţulii din nordul Carpaţilor Orientali. Se mândreşte să se considere moldovean, român şi european.

Ce nu-i place
Se consideră nu un nefumător, ci un antifumător. După părerea prozatorului, atât timp cât fumătorii sunt conştienţi că practică un viciu, dăunător şi pentru ceilalţi, trebuie să-l ţină în intimitate. Iar faptul că Lucian Merişca a creat singurul site anti-internet, spune şi el ceva: „Pentru mine IT înseamnă Isterie Tehnofilă”.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite