De ce sunt bune fibrele în bucătărie. Topul alimentelor cu cel mai bogat conţinut de compuşi energetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimente cu fibre

Fibrele sunt compuşi chimici din structura alimentelor, care au rol funcţional. Alimentele bogate în fibre sunt recomandate persoanelor care vor să scadă în greutate. Specialiştii spun că fibrele reduc riscul apariţiei cancerului de colon.

Fibrele alimentare sunt bune pentru sănătate, ele având un rol funcţional. Acestea pot fi solubile şi insolubile. Fibrele insolubile se găsesc în cerealele integrale şi sunt utile în tratarea constipaţiei şi hemoroizilor. Cele solubile duc la reducerea colesterolului.

Specialiştii spun că fibrele alimentare ajută la reducerea riscului de apariţie a cancerului de colon. 

‘’Această afirmaţie este argumentată prin faptul că fibrele insolubile cresc tranzitul intestinal şi rata cu care deşeurile sunt eliminate din organism. Astfel, organismul este mai puţin expus la acţiunea substanţelor toxice produse în timpul digestiei’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. 

Dietele bogate în fibre sunt benefice celor care vor să scadă în greutate deoarece nu au calorii şi oferă o senzaţie de saţietate.

Fibrele se găsesc în alimentele vegetale, cele solubile sunt în fasole, tărâţe de ovăz, iar cele insolubile în cereale integrale. 

‘’Fibrele alimentare se găsesc doar în alimentele vegetale: fructe, legume, nuci şi cereale. Carnea, laptele şi ouăle nu conţin fibre. Fibrele solubile se găsesc în fasole, tărâţe de ovăz, fructe şi legume, în timp ce fibrele insolubile se găsesc în cereale integrale şi în fasole. Atenţie, nu trebuie să consumaţi fibre alimentare în exces doar din dorinţa de a slăbi, întrucât excesul poate duce la eliminarea unor minerale precum calciul, magneziul sau fierul’’, încheie nutriţionistul Adina Rusu.

Vă mai recomandăm:

Beneficiile-minune ale dovleacului pentru sănătate: are efecte puternice asupra sistemului imunitar

De ce recomandă nutriţioniştii orezul prefiert, care are proprietăţi miraculoase pentru sănătate

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite