Ce cred experţii despre pâine şi îngrăşat. Câte calorii are nelipsitul aliment în funcţie de sortiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâinea are un număr diferit de calorii, în funcţie de sortiment FOTO: Shuterstock
Pâinea are un număr diferit de calorii, în funcţie de sortiment FOTO: Shuterstock

Se spune că pâinea îngraşă şi este considerată de cei mai mulţi un duşman al dietelor. Numărul de calorii diferă în funcţie de tipul de pâine. Cele mai puţine calorii are pâinea de secară, graham şi cea integrală, iar cele mai multe - cea albă.

Experţii spun că renunţarea la pâine când se ţin diete nu garantează neapărat rezultate bune. Deşi se consideră că acest aliment îngraşă, el aduce şi avantaje pentru organism.

Grâul furnizează săruri, minerale, calciu, magneziu, vitamine, toate necesare unei bune funcţionări a organismului. ‘’Timp de secole, grâul a rămas, cel puţin în ţările europene, baza alimentaţiei, furnizând toate elementele necesare bunei funcţionări a organismului: săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, amidon, vitaminele A, grupul B, E, K, D, PP, fermenţi, acizi graşi polinesaturaţi, antioxidanţi, pigmenţi vegetali, fitohormoni. În plus, conţine şi toţi aminoacizii esenţiali pe care organismul uman trebuie să îi preia din alimente’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Numărul de calorii diferă în funcţie de tipul de pâine. Astfel, 100 de grame de pâine albă are 270 de calorii, fiind foarte săracă în substanţe hrănitoare. Aceasta ar trebui evitată pentru că încurajează apariţia obezităţii, diabetului şi bolilor vasculare. 

Aceeaşi cantitate de pâine integrală are numai 230 de calorii şi este considerată şi cea mai hrănitoare. Protejează de mai multe tipuri de cancer, boli cardiace, constipaţie şi diabet zaharat. În plus, conţine de trei ori mai multe vitamine şi oligoelemente decât pâinea albă. 

O nutriţie de calitate asigură şi pâinea graham, care are tot 230 de calorii la 100 grame, dar care conţine fibre mai multe. 

Pentru persoanele supraponderale este recomandată pâinea de secară, 100 de grame având 210 calorii. 

‘’Comparativ cu pâinea albă, în pâinea de secară se găsesc mai multe vitamine din complexul B care intervin în prelucrarea de către organism a glucidelor şi în funcţionarea sistemului nervos. În plus, pâinea de secară conţine potasiu, magneziu, fosfor şi calciu’’, explică nutriţionistul Adina Rusu. Specialiştii subliniază că pâinea contribuie la creşterea în greutate atunci când este sociere consumată în exces sau împreună cu leguminoase, cartofi, orez sau alte cereale. 

Vă mai recomandăm:

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

Cât adevăr există în antrenamentele pentru slăbirea „localizată“

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite