Cât costă reabilitarea Colegiului Pedagogic Iaşi, clădire cu risc seismic. De unde provin banii

0
Publicat:

Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi, pe ale cărui porţi a fost pus lacătul pentru că prezenta risc seismic, urmează să fie reabilitat. Astfel, Primăria Iaşi a luat primele măsuri pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.

Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Colegiul Pedagogic Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform municipalităţii, în cursul zilei de 19 aprilie, în Consiliul Local Iași s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectele de reabilitare a celor două corpuri, C1 şi C", precum şi depunerea acestora în cadrul Programului Naţional de Investiţii ,,Şcoli sigure şi sănătoase".

Ce valoare are investiţia

Investiţia necesară reabilitării Colegiului Pedagogic este una mare, susţin autorităţile locale.

,,Costurile maximale ale reabilitării şi refuncţionalizării Corpului C1 Liceu sunt de 125.630.160 lei, fără TVA, iar ale corpului C2 Cantină de 11.324.702 lei. Costurile sunt calculate, potrivit legii, la un preţ de 2.500 euro/mp, la care se adaugă o marjă de 25% însă, cu siguranţă, licitaţia pentru încredinţarea lucrărilor va duce la preţuri considerabil mai mici. Primăria a lansat deja licitaţia pentru consolidarea şi reabilitarea Colegiului în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Prevederea financiară a licitaţiei este mare, 16.1 milioane de euro, iar ofertele companiilor interesate sunt aşteptate până pe 3 mai 2023", declară reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi. 

Totodată, municipalitatea anunţă că, în urma demersurilor făcute, Colegiul Pedagogic va fi consolidat şi cu fonduri provenite de la Guvernul României. 

Colegiul Pedagogic, pe lista clădirilor care primesc finanţare

Pe data de 5 aprilie 2023, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a aprobat lista primelor 31 de unităţi de învăţământ din România, 14 licee, 15 şcoli şi două grădiniţe, care vor primi finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase". Astfel, aceste clădiri vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate şi eficientizate electric. 

Vestea bună este că printre aceste clădiri se află şi Colegiul Pedagogic in Iaşi, pentru care municipalitatea ieşeană a trimis cereri de finanţare la Ministerul Dezvoltării. 

În prezent, elevii Colegiului Pedagogic au fost repartizaţi în mai multe unităţi de învăţământ din Iaşi. Totodată, primăria împreună cu părinţii au decis ca pentru aceştia să fie amenajată o şcoală modulară, în care să îşi desfăşoare activitatea până la finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite