Pomelnice online la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Credincioşii pot face plata cu cardul

0
Publicat:

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a introdus un nou serviciu online. Este vorba despre pomelnice care pot fi trimise acum şi cu ajutorul internetului, în doar câteva secunde.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei SURSĂ Arhiva Adevărul
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, credincioşii care nu se pot deplasa până la Biserică au acum ocazia de a efectua o plată cu cardul şi de a transmite pomelnicul în cel mai scurt timp posibil. Acest lucru a fost anunţat pe reţelele de socializare, pe pagina oficială de internet a Bisericii Ortodoxe Române. 

Care este suma minimă ce poate fi plătită pentru un pomelnic

Sistemul pus la dispoziţia credincioşilor este unul foarte bine pus la punct. Totodată, este şi simplu de utilizat. Cei care aleg această metodă pot plăti o sumă minimă de 10 lei pentru un pomelnic. Totodată, cei care au posibilităţi financiare mai mari pot achita suma maximă de 1.000 de lei pentru un pomelnic. 

,,La rugămintea dumneavoastră de a înlesni transmiterea pomelnicelor către Catedrala Mitropolitană din Iași, mai ales în cazurile în care distanța împiedică acest lucru, vă informăm că acum puteți trimite pomelnicele și online", este mesajul transmis pe pagina Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

image

Astfel, credincioşii din mediul online trebuie să completeze toate câmpurile obligatorii existente pe pagina web, inclusiv categoria pentru care se aplică plata pomelnicului. În aceste condiţii, enoriaşii sunt nevoiţi să aleagă dintre două opţiuni: ,,pomelnic vii" sau ,,pomelnic morţi".

Modernizările nu au loc doar în mediul online

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are planuri mari de extindere. Astfel, a fost realizat un proiect pentru Ansamblul Mitropolitan, ce cuprinde câteva aspecte foarte importante.

Un prim pas pentru realizarea extinderii este demolarea a nu mai puţin de 13 construcţii care se află în spatele Catedralei din Iași. Totodată, un aspect importat este că planul include nu mai puţin de patru sute de locuri de parcare, în subteran. Astfel, se va rezolva, parţial, problema lipsei locurilor de parcare din zona centrală a Iaşului.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iaşilor, a obţinut deja autorizaţiile necesare pentru demolarea celor 13 construcţii care se află în zona delimitată de străzile Petru Movilă, Cantacuzino şi colonelul Langa.

În acest moment, aceste clădiri sunt într-o stare avansată de degradare şi nu sunt nici monumente istorice. Cu toate acestea, având în vedere zona de intervenţie, care este una protejată, trebuie luaţi în calcul mai mulţi factori când vind vorba despre demolare. Astfel, aceste lucrări trebuie realizate sub supraveghere arheologică. 

După ce aplasamentul va fi eliberat, vor începe demersurile necesare pentru aprobarea extinderii Ansamblului Mitropolitan, urmând ca mai multe clădiri să fie construite în jurul unei pieţe publice.

Cum va arăta centrul Iaşului

  Principalele lucrări vor viza extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi clădiri. Acestea vor fi ridicate în jurul unei pieţe mari, pe terenul liber din spatele Ansamblului Mitropolitan. Aceste construcţii vor cuprinde spaţii de învăţământ, de cazare şi spaţii de birouri.

Astfel, pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, a fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi trei etaje. În acest imobil se vor afla mai multe spaţii de cazare.

La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri, ce vor servi ca spaţii de învăţământ.

Atât pe latura sudică, cât şi pe cea sud-estică vor fi construite imobile care vor găzdui mai multe spaţii de birouri. Toate aceste corpuri vor înconjura o piaţetă, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar unui turn-clopotniţă.

Piaţeta va fi una de pelerinaj şi va fi zonă de acces către Mitropolie.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite