Campanie pentru combaterea cancerului de col uterin în cartierele Iaşiului. Echipele medicale, prezente printre ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din muncipiul Iaşi au şansa de a beneficia, în mod gratuit, de teste care pot ajuta la prevenirea sau depistarea timpurie a cancerului de col uterin. Acest lucru se întâmplă un cadrul unei campanii care se desfăşoară în mai multe cartiere.

Caravană mobilă IRO Iaşi SURSĂ Facebook IRO Iaşi
Caravană mobilă IRO Iaşi SURSĂ Facebook IRO Iaşi

Acţiunea este organizată de Institutul Regional de Oncologie, în parteneria cu Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Enable. Proiectul POCU-ONCOPREV - Fii responsabilă de sănătatea ta, vizează prevenţia, depistarea, diagnosticarea şi tratarea precoce a cancerului de col uterin.

Caravana mobilă, prezentă în mai multe cartiere din oraş

Astfel, în cadrul acestui program, o caravană mobilă a Institutului Regional de Oncologie Iaşi va fi prezentă, timp de mai multe zile, în zonele importante şi circulate din municipiul Iaşi. Astfel, unitatea mobilă de screening care realizează testări gratuite HPV şi Babeş Papanicolau va putea fi găsită în cartierul Nicolina, în zilele de 10 şi 11 aprilie, în cartierul Păcurari pe 12 şi 13 aprilie, în cartierul Frumoasa, pe 18 şi 19 aprilie, în cartierul Alexandru cel Bun pe 20 şi 21 aprilie şi în cartierul Tătăraşi în zilele de 25 şi 26 aprilie. 

,,Screeningul salvează vieţi, iar femeile din Iaşi sunt aşteptate să se testeze, gratuit, în cartier. Echipa medicală vine cu unitatea mobilă în principalele cartiere din Iaşi", precizează reprezentanţii IRO Iaşi.

Cine poate beneficia de această gratuitate

Potrivit reprezentanţilor IRO Iaşi, femeile care doresc să facă aceste testări în mod gratuit trebuie să îndeplinească anumite criterii. Astfel, persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani pot face testarea Babeş Papanicolau, iar cele cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani pot beneficia de testare HPV. Totodată, de menţionat este faptul că nu este important dacă pacientele sunt asigurate sau neasigurate. 

Doritoarele nu trebuie să aibă diagnostic confirmat de cancer de col uterin, trebuie să fie asimptomatice şi să nu fi făcut screening în ultimii cinci ani. 

Un alt aspect important este faptul că acestea trebuie să aibă atresa în buletin în unul din cele şase judeţe vizate de proiect: Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ sau Vaslui.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite