Sate lovite de viscol și îngropate în nămeți. Cum arată iarna dezlănțuită în Ținutul Pădurenilor VIDEO

0
Publicat:

Iarna, puținii localnici rămași în satele aflate în Munții Poiana Ruscă, în Ținutul Pădurenilor (video), au de înfruntat zăpezile abundente care i-au izolat aproape complet de restul așezărilor din Hunedoara.

Ninsorile abundente din acest sfârșit de săptămână au izolat mai multe sate din munții Hunedoarei.

Pantele abrupte, troienele rămase în urma viscolului, copacii și crengile aplecate au făcut ca drumurile spre așezările de pe creste, ca satul Vadu Dobrii, Bătrâna, Poiana Răchițelii și Bunila, precum și cătunele din împrejurimile lor, unde rămân câteva zeci de oameni pe timp de iarnă, să fie inaccesibile.

Casă din satul Bătrâna. Foto: Daniel Guță
Casă din satul Bătrâna. Foto: Daniel Guță

„Se acționează cu prioritate în zonele grav afectate, acolo unde viscolul pune în pericol comunitățile locale blocând, căile de acces. Utilajele de deszăpezire nu pot acționa concomitent pe toate drumurile județene, de aceea facem apel la înțelegere. Prioritate au zonele grav afectate, unde accesul autospecialelor de intervenție sau al autovehiculelor de aprovizionare este pus în pericol”, au informat, duminică, reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Iarna în satul Bătrâna. Foto: Daniel Guță
Iarna în satul Bătrâna. Foto: Daniel Guță

Iarna grea din satul Bătrâna

În satul Bătrâna (video), vreo 50 de oameni mai rămân peste iarnă. Sunt, în general, vârstnici, obișnuiți cu iernile grele din trecut, când zăpezile ajungeau la streșinile caselor.

Se aprovizionează din timp cu alimente și lemne, iar pâinea o fac în cuptoarele din case, știind că mașina de pâine rar mai poate urca în această perioadă în sat.

Sâmbătă, drumul forestier de aproape 30 de kilometri spre satul Bătrâna din Munții Poiana Ruscă a fost blocat în mai multe locuri, din cauza viscolului și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a-l degaja.

Satul Bătrâna, iarna. Foto: Daniel Guță
Satul Bătrâna, iarna. Foto: Daniel Guță

„Pompierii Gărzii de Intervenție Dobra s-au străduit sâmbătă, mai bine de trei ore să elibereze drumul către satul Bătrâna. În urma ninsorilor abundente din ultima perioadă, șase brazi au căzut pe carosabil, blocând total accesul autoturismelor în zonă. Când și-au finalizat misiunea, pompierii au ținut să se asigure, prin bunăvoința unui membru al Asociației Rescue 4X4, că nu mai sunt și alte probleme până la intrarea în localitate”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Satul Vadu Dobrii, lovit de viscol

Satul Vadu Dobrii (video), rămas aproape pustiu pe timpul iernii, fiind expus viscolului și nămeților, se află într-o situație asemănătoare comunei Bătrâna.

„În unele locuri, troienele au ajuns la aproape doi metri, iar drumurile au fost blocate”, spune un localnic

Casă din Vadu Dobrii. Foto: Daniel Guță
Casă din Vadu Dobrii. Foto: Daniel Guță

Toate cele șapte drumuri spre așezarea aflată la peste 1.000 de metri altitudine au fost acoperite cu nămeți, unele fiind complet inaccesibile cu mașina.

Și în satele comunelor Cerbăl și Lelese, localnicii întâmpină mari greutăți din cauza ninsorilor.

În pofida vremii aspre din munții Poaiana Ruscă, Ținutul Pădurenilor rămâne unul dintre locurile cele mai atractive pentru turiștii ajunși în Hunedoara. Zona şi-a primit numele datorită vastelor întinderi de pădure care au acoperit-o din cele mai vechi timpuri.

Satele pădurenilor au rămas înconjurate de cordoane de pădure care se întind uneori pe zeci de kilometri. În unele locuri, oamenii nu au intervenit niciodată asupra naturii.

Astfel s-au păstrat codrii seculari de pe valea Dobrişoarei şi Prisloapei, o rezervaţie aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Bătrâna, Bunila şi Cerbăl, care ocupă aproape 140 de hectare.

Unele așezări din Ținutul Pădurenilor au păstrat aproape nealterată înfățișarea lor de la începutul secolului trecut, dar multe dintre gospodăriile lor au rămas pustii.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite