Iluzie optică puternică, în Munții Retezat. Fenomenul ciudat de primăvară naște controverse VIDEO

0
Publicat:

În zilele de primăvară, Munții Retezat oferă o priveliște spectaculoasă, însă pentru cei care nu sunt familiarizați cu zona, unele imagini cu Retezatul par ireale (video).

Retezatul pare să vegheze peste Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Retezatul pare să vegheze peste Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Munții Retezat i-au fascinat pe oameni din cele mai vechi timpuri, iar o mulțime de călători au relatat întâmplări neobișnuite petrecute pe crestele și în căldările masivului din Hunedoara.

Fenomene stranii în Retezat

Unii exploratori au fost surprinși de cutremure în Retezat, care le-au oferit senzații copleșitoare, accentuate de huruitul puternic al muntelui.

„Căldarea glaciară se umpluse de un uruit nefiresc. Alţii, aflaţi şi ei prin zona înaltă a masivului, care pe unde, nu au simţit nimic”, arăta exploratorul Ică Giurgiu, în revista România Pitorească (1991).

Alți călători din Retezat au fost martori ai unor fenomene optice extrem de rare: spectacole de lumini apărute pe cer, deasupra munților.

Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Cristian Resiga
Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Cristian Resiga

„Întâi a fost o lumină, apărută din senin, din întuneric. Apoi luminile s-au înmulţit, s-au ridicat deasupra văii acoperite cu ceaţă. Tabloul semăna cu un oraş văzut noaptea de pe o mare înălţime. Ceea ce a fost de-a dreptul halucinant abia a urmat: luminile s-au ordonat în cerc, apoi în dreptunghi, formând pătrăţele, iar, în final, s-au aliniat în paralel, după care au dispărut, fără zgomot, aşa cum au şi apărut, înălţându-se”, relata salvamontistul George Resiga, citat în fostul ziar local „Zori Noi”, în august 1991.

Alți exploratori ajunși în Munții Retezat au relatat că, în unele zone din Retezatul Mic, regiunea calcaroasă a masivului, au auzit ropotele unor râuri subterane care curg în adâncurile muntelui.

Vârful Retezat. Foto: Lucian Ignat
Vârful Retezat. Foto: Lucian Ignat

Nu au lipsit nici mărturiile despre fenomenele paranormale legate de energiile pe care le emană muntele și de forma piramidală a unora din vârfurile sale.

Retezatul creează iluzii optice

În zilele de primăvară, oamenii nu au nevoie să ajungă pe munte pentru a-și face idei despre Retezat. În zile senine, crestele sale înzăpezite par mult mai apropiate de celelalte locuri din Hunedoara și, datorită aerului curat, sunt vizibile de la peste 100 de kilometri dinspre Valea Mureșului și Munții Metaliferi.

Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Lucian Ignat
Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Lucian Ignat

Fotografiile cu Castelul Corvinilor din Hunedoara vegheat de Retezat crează adesea iluzii optice, iar mulți dintre cei care le văd pentru prima dată și nu cunosc zona cred că sunt false.

Deși așezarea medievală din Hunedoara se află la aproape 50 de kilometri, în linie dreaptă, de crestele Retezatului, în imaginile realizate din Hunedoara, muntele pare să fie chiar în spatele castelului.

„Este un trucaj. Nu se poate să fie atât de apropiate”, este una dintre reacțiile pe care le-au primit fotografiile care înfățișează Castelul Corvinilor din Hunedoara, vegheat de Munții Retezat.

Castelul Corvinilor și Retezatul.  Foto: Călin Corpaciu
Castelul Corvinilor și Retezatul. Foto: Călin Corpaciu

În Hunedoara, locul de unde amatorii de fotografii pot surpinde în imagini Castelul Corvinilor apropiat de Retezat se află pe Dealul Răcăștiei, deasupra ruinelor fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Pentru fotografii reușite, au nevoie, însă, de un teleobiectiv sau de un telefon performant.

Castelul Corvinilor. Foto: Lucian Ignat
Castelul Corvinilor. Foto: Lucian Ignat

Munții Retezat pot fi observați în această perioadă, mult mai clar ca în restul anului, din cele mai îndepărtate colțuri ale Hunedoarei.

Sunt vizibili de pe toate crestele înalte din Munții Metaliferi, Munții Poiana Ruscă, Munții Șureanu, din Sarmizegetusa Regia și Munții Parâng.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite