Nămol din epurări, pus la dispoziţie gratuit agricultorilor din judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nămolul va ajunge la agricultori cu titlu gratuit. Foto: Adevărul
Nămolul va ajunge la agricultori cu titlu gratuit. Foto: Adevărul

Nămolurile au o valoare teoretică de fertilizare foarte mare, ceea ce pentru fermier reprezintă o economie însemnată de costuri aferente îngrăşămintelor chimice, iar utilizarea acestora în Europa este considerată de multă vreme cel mai bun mijloc de gestionare a nămolului.

Societatea Apă Canal S.A. Galaţi implementează până în anul 2015 proiectul „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi”. Prin acest amplu proiect operatorii agricoli din judeţul Galaţi pot beneficia gratuit de nămolul rezultat din epurarea apelor uzate, ca îngrăşământ, fiind un produs benefic ca sursă de nutrienţi şi ameliator de soluri. Nămolurile au o valoare teoretică de fertilizare foarte mare, ceea ce pentru fermier reprezintă o economie însemnată de costuri aferente îngrăşămintelor chimice, iar utilizarea acestora în Europa este considerată de multă vreme cel mai bun mijloc de gestionare a nămolului.

În România, utilizarea nămolurilor în agricultură se realizează conform normelor europene, transpuse în legislaţia noastră în principal prin Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului şi în special a solurilor, când se utilizează nămolurile de epurare în agricultură.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Societăţii Apă Canal S.A. Galaţi împreună cu expertul de mediu al proiectului – Conf. dr. ing. Alexandru Dimache – vor oferi informaţii generale şi specifice legate de aplicarea nămolurilor în agricultură, prezentând beneficiile şi detaliile privind modalitatea de aplicare a acestora.

Contractul de finanţare al proiectului „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” are o valoare totală de 507.718.645 de lei, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (2007-2013) este de 388.200.203 de lei, restul sumei fiind asigurată din bugetul de stat, bugetele locale UAT-uri implicate în proiect şi contribuţia beneficiarului – Societatea Apă Canal S.A. Galaţi. Durata de implementare a proiectului a fost stabilita la 52 luni, respectiv până la 30 decembrie 2015.

Proiectul continuă seria investiţiilor în serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Galaţi, lucrările de reabilitare şi extindere ce urmează a se derula pe parcursul implementării extinzându-se pe aria a cinci aglomerări, respectiv a 11 localităţi din judeţ (municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor, comunele Barcea, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Iveşti, Lieşti, Pechea, Slobozia Conachi, Umbrăreşti).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite