Legalizări mărunte în loc de tranzacţii grase / Vezi aici care sunt actele ce le asigură supravieţuirea notarilor pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul clienţilor care întocmeau acte de vânzare - cumpărare a scăzut cu 70%, onorariile notarilor scăzând proporţional. Printre puţinii focşăneni care mai trec pragul notariatelor publice se numără cei care au nevoie de legalizări şi procuri sau cei care vor să facă succesiunea moştenirilor.

Dacă în urmă cu doi ani notarii nu reuşeau să facă faţă numărului mare de clienţi, iar valoarea onorariilor era cu mult peste aşteptări, acum belşugul este de domeniul trecutului.

În cele 16 birouri notariale din municipiul Focşani, activitatea este la pământ, în condiţiile în care foarte puţini mai sunt focşănenii care se încumetă să facă achiziţii sau vânzări consistente.

„Pot spune că volumul tranzacţiilor a scăzut cu peste 70% comparativ cu anul 2008. Veniturile provenite din onorarii sunt mult mai mici, deoarece şi numărul tranzacţiilor s-a diminuat considerabil. Foarte puţini mai sunt cei care au nevoie de un act de vânzare - cumpărare", declară Carmen Strună, notar public şi purtător de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Galaţi.

Acte mărunte

Astfel, notarii din municipiu sunt nevoiţi să se mulţumească cu veniturile modeste provenite din întocmirea unor acte mărunte. De asemenea, deşi deocamdată nu au luat în calcul varianta disponibilizărilor, plata angajaţilor le creează destule bătăi de cap.

„Eu am cinci angajaţi, însă până acum nu s-a pus problema reducerii de personal, însă nu ştiu ce va fi peste câteva luni. Este mai greu acum, când activitatea s-a direcţionat spre alte acte notariale: legalizări, declaraţii, procuri sau moşteniri", adaugă Carmen Strună.

De exemplu, Ioana Vâlcu a venit la notariat pentru a face succesiunea moştenirii. „Vreau să-i fac act de proprietate pe casă fiului meu şi nu aş fi putut face asta fără să trec pe la notar, că aşa e legal", spune femeia. Şi Ionela Răuţă a apelat la serviciile uni notar pentru a-şi legaliza diploma de bacalaureat şi certificatul de naştere.

„Vreau să mă înscriu la Facultatea de Management şi am nevoie de acte legalizate pentru dosarul ce urmează să-l depun", spune tânăra.

Piaţa imobiliară, în declin

În ultimele şase luni, tranzacţiile imobiliare au scăzut cu peste 50%, iar vrâncenii sunt mult mai reticenţi când vine vorba de investiţii în case sau terenuri. „Oamenii aşteaptă să scadă preţurile şi mai mult. Foarte puţini mai sunt cei care cumpără o garsonieră sau un apartament", declară Dana Gheorghiţă, agent imobiliar.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite